КУЛТУРА

Софийска област се гордее с изключително богатите си културни традиции и богатства. С годините фолклорните обичаи, занаяти и ритуали от региона биват предавани на следващите поколения и съхранявани от множество самодейни състави и читалищни групи. Поле за изява те намират в широкия набор от събития и фестивали, насочени към местния фолклор, каквито се организират ежегодно във всяка от общините.

Такива са например фолклорното надиграване „Край извора” в община Антон, както и множеството събития, организирани от НЧ „Хр.Ботев1934”, представящи местния фолклор по оригинален начин. Международният фолклорен фестивал „Пеония” в Божурище, традиционният народен събор „Боженишки Урвич” и регионален празник на фолклора в Ботевград също събират малки и големи любители на традициите и народните обичаи и творчество.

Богатата история на Читалище „Никола Йонков Вапцаров” в Годеч, датираща от 1899 година, е ясен знак за дългогодишните културни традиции в общината. Наред със стремежа за опознаване и предаване на традиционните местни обичаи, свързани с християнския празничен календар, читалището е и център на театралното, художествено, музикално и литературно творчество през годините. Едни от най-колоритните празници, на които годечките самодейци намират сцена за изява, са „Коледуването”, „Лазаруването” и „Кукерските игри”.

Читалищата в община Горна Малина запазват живи местния край, бит и фолклор и предават знания за тях години наред. Те са активен участник в подготовката на съборите в населените места в общината, които благодарение на самодейците, се превръщат в празници на фолклора. Специална почит в района се отдава и на първомайстора на късия разказ – великия български писател Елин Пелин, роден в село Байлово, чрез организирането на различни прояви в негова чест.

Християнските и национални празници са повод за изява на местните самодейци и в община Долна баня. В района се възпроизвеждат редица фолклорни обичаи, предавани от поколение на поколение през вековете. От няколко години местното СОУ „Неофит Рилски” организира и Фестивал на извънкласните дейности, на който учениците от района представят театрални скечове, пиеси, песни и танци.

Международният фолклорен фестивал „Нишавски хоровод” пък обединява ансамбли и групи от българската община Драгоман и сръбската Димитровград, които показват традиционни танци, песни, обичаи и занаяти. Съборите в населените места от общината също се превръщат в празници на народното творчество, забавлявайки жителите и гостите с многообразие от изпълнения на местни състави.

Елинпелинският край, като едно от най-запазените средища на шопската етнокултурна общност, си има своя „Шопски празник”, който представя не просто като събор, а като празник на духовното наследство всичко онова, което шопите пазят и пренасят във времето. Хората в Етрополе и до днес пазят живи редица фолклорни обичаи, но най-колоритен и очакван с нетърпение от жителите и гостите на общината си остава „Празникът на Етрополските зетьове”. Фолклорното надпяване „Песента е дар от Бога” в Златица събира състави и групи от целия регион и ежегодно радва почитателите на красивите български песни. На Успение Богородично, когато Ихтиман отбелязва и общинския си празник, многобройните фолклорни и самодейни състави в общината веселят нейните жители и гости с прекрасните си изпълнения, донесли редица отличия от конкурси за фолклор от страната и света.

Друга сериозна част от културното богатство на Софийска област, се дължи и на Копривщица. Архитектурно-етнографският и музеен резерват пази традиции и занаяти, свързани както с фолклора на страната, така и с възрожденската и освободителна дейност в България. Събитието с национално значение, което събира в града десетки хиляди зрители и участници от различни точки на света, е провежданият на всеки 5 години Национален събор на народното творчество, представящ за няколко дни програми на самодейни фолклорни групи, обичаи и занаяти.

Кукерите са гордостта на община Костенец, поради което кукерските фестивали заемат значителна част от културните прояви там. Богатата програма на общината включва и редица инициативи, представящи народни обичаи, както и множество работилници, с които хората предават традиционни занаяти на следващите поколения.

Шопските песни, танци, обреди и словесно богатство са представени и на националния фестивал „Шопски наниз” в Костинброд. Това е и най-големият български фолклорен фестивал на закрито. Непрестанно творящите художествени самодейци в Мирково показват таланта си ежегодно по време на събора и празник на общината, провеждан в края на месец май, когато различни певчески и танцови групи забавляват жителите и гостите на селото. Голям интерес предизвикват и характерните за този край кукери.

Всяка година през месец май община Пирдоп се превръща в арена на множество разнообразни културни прояви в рамките на „Влайкови дни”. По време на културните празници, в града гостуват театрални трупи, откриват се изложби, представят се литературни произведения и такива, показващи бита и обичаите на поколенията, живели в Пирдоп в миналото. По традиция „Влайкови дни” завършват с празничен концерт на 24 май.

Тодоровден – празникът-събор на община Правец, пък се превръща в грандиозно събитие, преминаващо, разбира се, с организирането на традиционните конни надбягвания и редица културни прояви. В село Осиковица се провежда и Общинският събор на народното творчество, в рамките на който читалищни и самодейни състави пренасят гостите на празника назад във времето, представяйки народни традиции, обичаи, песни и танци. Съборът е съпроводен от редица мероприятия като изложби, театрални постановки, работилници и други. Правец е домакин и на фолклорното надиграване „Я тропнете, да тропнем!”, както и на добилите международна популярност „Моцартови празници”.

Община Самоков пък е домакин на колоритния международен „Боб фест”, организиран в село Радуил, както и на множество фестивали за народни песни и танци. В планинския град се връчват и Националните награди за изобразително изкуство „Захарий Зограф” – съвсем заслужено общината е домакин на такъв значим форум, тъй като големият майстор – патрон на отличието, редом с много други зографи, иконописци и резбари, превръщат Самоковската художествена школа в една от водещите в периода на Възраждането.

„Огньове в дефилето” е фестивал на самодейското творчество, който се провежда в рамките на честванията по повод празника на община Своге – Петровден, на който певчески, танцови и театрални групи от цялата община представят талантите си. Фестивалът „Искър пее и танцува” пък обединява любителски състави от трите общини по поречието на живописната река – Своге, Нови Искър и Мездра. В Деня на будителите общината обръща поглед към детското литературно творчество и приложни изкуства в рамките на „Хей, пътечко моя” – фестивал, кръстен на едноименното стихотворение на емблематичната поетеса Калина Малина, имала къща в Своге.

Богат е културният календар и на община Сливница. Местните отбелязват 1-ви март като Ден на самодееца, а в село Алдомировци се организира и Ден на любителското художествено творчество. Многобройните самодейни състави от общината намират поле за изява и по време на различни чествания на национални и християнски празници.

Любовта към средногорската песен и народно творчество събира състави от цяла България в община Чавдар в рамките на едноименния фестивал. Местните жители отбелязват с различни прояви и редица християнски празници, изпълнявайки характерните за тях обичаи и обреди.

„Златен прах” е международен фолклорен фестивал в Челопеч, събиращ на едно място колорита на традиционни песни, танци, обичаи и занаяти, представяни от групи от цял свят. Разбира се, самодейци от района възпроизвеждат и обичаите и традициите, характерни за различни християнски празници.

Софийска област изобилства от редица паметници на културата и архитектурни забележителности, на нейна територия има природни резервати, старинни храмове и манастири, археологически находки. Това прави региона подходящ за развиването на културен и религиозен туризъм, а в съчетание с богатата му история, безспорно е място, на което може да бъде задоволено всяко предпочитание за отдих и развлечения.

Културен календар на Софийска област 2021 г.

Културен календар на Софийска област 2020 г.

Културен календар на Софийска област – 2019 г

Културен календар на Софийска област – 2018 г

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ 2015 г.word icon

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ 2013 г. 

 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ 2012 Г. 

 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР  НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ 2011 Г. 

 

КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР  НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ 2010 Г.