Започва санирането по НПЕЕМЖС на втори блок в община Сливница

NPEE SLIVN 66Стартират строително-монтажните работи по втория за община Сливница блок, предвиден за саниране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). На официална церемония днес Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и кметът на община Сливница г-н Васко Стоилков подписаха Протокола за откриване на строителната площадка. Предстои блокът на ул. „Максим Горки“ 6,8,10 в града да бъде изцяло саниран, да бъдат подменени дограмата на жилищата и ремонтирани общите части в сградата.

Подписването на документа се състоя в заседателната зала на Община Сливница, където освен заместник-кметът и секретарят на общината г-н Радостин Ялъмов и г-жа Ани Иванова, присъства и целият екип на Общинската администрация, екипът, работещ по програмата от страна на Областната администрация, представители на фирмите проектант и изпълнител, на строителния надзор, както и на Сдруженията на собствениците.

NPEE SLIVN 33

Всички те бяха приветствани от г-н Васко Стоилков, който съобщи, че интересът към санирането в Сливница расте и все повече собственици на жилища в многофамилни жилищни сгради имат желание да регистрират сдружения и да кандидатстват по НЕЕМЖС. Г-н Стоилков не пропусна случая да изкаже специални благодарности на Областния управител и екипа на Областната администрация за оперативните темпове и отличната комуникация, с които двете администрации работят по Националната програма, както и за това, че г-жа Росица Иванова оказва максимално съдействие за реализирането на проекти, развиващи и облагородяващи общините от региона на запад от София. По време на събитието кметът на Сливница допълни, че въпреки че не се поема от програмата, ще бъде подменена и водопроводната инсталация на общите части в блока на ул. „Максим Горки“ 6,8, 10, която отдавна създава проблеми на живущите.

NPEE SLIVN 55

На свой ред Областният управител също приветства присъстващите. Г-жа Росица Иванова отбеляза нарастващата активност и интерес към Националната програма за саниране както в община Сливница, така и на територията на цялата Софийска област. Тя изрази надежда, че и занапред българските граждани ще могат да се възползват от програмата, тъй като санирането осезаемо подобрява начина им на живот, повишава степента на опазване на околната среда и преди всичко – намалява разхода на топлинна енергия, а от там, в дългосрочен план, води до спестяване на средства на домакинствата.

Последва официалното полагане на подписите под Протокола, с което за пореден път кметът и Областният управител пожелаха успешно завършване на обекта, а жителите на блока да се наслаждават със здраве на придобивката.

NPEE SLIVN 77

Официалните лица посетиха на място ул. „Максим Горки“ 6,8,10, където изпълнителят на строителните работи разясни какво се предвижда да бъде извършено, как ще изглежда блокът след завършване на санирането и в какви срокове се очаква то да приключи. Кметът и Областният управител се срещнаха със собственици на жилища в сградата и отговориха на техни допълнителни въпроси относно дейностите, предвидени при санирането на блока, като подчертаха, че жилищната им сграда ще придобие приветлив вид, ще се подобри средата им на живот, а апартаментите им ще повишат енергийната си ефективност.

Те се разделиха с пожелание финализирането на работата да бъде техният дългоочакван подарък от държавата по случай Коледните празници.