Областната комисия по БДП набеляза мерки за безопасност по време на абитуриентските балове в региона

BDP 11 1Извършените дейности през първото тримесечие на годината, съгласно приетия Календарен план за безопасност на движение по пътищата в Софийска област, бяха отчетени на днешното заседание на Областната комисия по БДП.

Докладите си за свършеното за периода от месец януари до месец март 2017 г. представиха от РУО-София регион, ОД на МВР-София, РЗИ-Софийска област и представители на общините от региона.

 

Представяйки доклада на ОД на МВР-София, г-н Александър Димов – началник група „ОДПКПД“, отчете ръст на пътнотранспортните произшествия в Софийска област. В сравнение с миналогодишния 30-процентов спад на тежките ПТП, то от началото на годината до момента на територията на областта са станали 43 тежки катастрофи. Преодоляването на тревожната тенденция е приоритет в работата на ОД на МВР-София. В тази връзка, всички Районни управления на полицията в общините организират мероприятия с цел превенция. Проведени са 107 беседи в училищата и детските градини, предстоят и специализирани операции срещу високата скорост. Г-н Димов подчерта, че Районните управления са много активни и по отношение на програмата „Детско полицейско управление“.

BDP 222

Александър Димов не пропусна да даде като добър пример инициатива на РУ-Своге. От там са изготвили и изпратили 1500 лични обръщения към родители на деца, които посещават училища и детски заведения в общината. С писмата, служителите на реда обръщат вниманието на родителите към рисковете на пътя и начините да предпазят себе си и своите деца.

Г-жа Вергиния Йорданова – старши експерт в РУО-София регион, представи резултати от проверка на познанията на учениците по пътна безопасност. Според тях нивото в Софийска област е много добро. Учебните заведения имат база за провеждане на занятия по БДП, а децата се представят добре и на националните състезания и викторини.

BDP 333 1

На свой ред д-р Василка Алексиева – главен експерт в РЗИ-Софийска област, отчете дейностите, проведени с учениците по места. От РЗИ вече са обхванали бъдещите абитуриенти с беседи и информационни кампании за рисковете при шофиране след употреба на алкохол. Проведени са и кампании за ползите от използването на предпазен колан.

Акцентът в мерките, които набеляза комисията за второто тримесечие на годината, ще бъде безопасното протичане на абитуриентските балове в Софийска област. ОД на МВР вече работи в тази посока, като от Пътна полиция ще осигурят както превантивно, така и контролно присъствие.

Областната комисия по БДП взе решение да бъде актуализиран Календарния план. В него ще бъде добавено като ангажимент на Пътна полиция извършването на проверки в районите на детските и учебни заведения. По предложение на г-н Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи, полицаите ще проверяват за возенето на деца в детски столчета и използването на обезопасителни колани на задните седалки.