Уникален сувенир с български царе, подарен от губернатора на Софийска област Илиан Тодоров ще краси кабинета на губернатор Харуми Такахаши

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с губернатора на префектура Хокайдо г-жа Харуми Такахаши. Тодоров е на посещение в Япония за сключване на споразумение за сътрудничество между Софийска област и префектура Хокайдо.

Губернатор Такахаши благодари за проявената инициатива и беше категорична, че срещата поставя началото на доброто сътрудничество между Софийска област и префектура Хокайдо.

Тодоров отбеляза, че сътрудничеството се сключва в момент, белязан от скорошното посещение на японския министър-председател Шиндзо Абе у нас и разговорите с българския премиер Бойко Борисов за засилване на сътрудничеството и икономическите взаимоотношения между двете държави. Тодоров беше категоричен, че споразумението за сътрудничество ще е ползотворно за двата региона и е продължение на политиката на високо ниво между Япония и България.

От своя страна Такахаши прояви голям интерес към възможностите, които предлага Софийска област в областта на икономиката, културата, образованието, като специален интерес имаше към индустриалните зони в областта.

Областният управител на Софийска област предложи на г-жа Такахаши деца от префектура Хокайдо и техните ръководители да посетят почивната база на областта в курорта Боровец, за да се запознаят с деца от Софийска област и българските традиции, обичаи, култура. Идеята за културния обмен между деца от двете области беше подкрепена от губернатора на Хокайдо.

Харуми Такахаши прие и поканата на Тодоров да посети България. 

Губернаторът на Софийска област подари на губернатора на Хокайдо ръчно изработена сувенирна чиния с образи на български царе, както и традиционни български кукли.

На срещата присъстваха посланикът на България Борислав Костов и кметът на гр. Елин Пелин Ивайло Симеонов.