Родният трибагреник се развя редом до японския в Сапоро в знак на уважение към губернатора на Софийска област Илиан Тодоров

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с кмета на Сапоро Кацухиро Акимото и го запозна с възможностите за инвестиции в СПА и ски туризъм, както и с възможностите, които предлагат индустриалните зони в Софийска област. Специално внимание по време на разговора беше обърнато на развитието на високите технологии и възможностите, които предлага гр. Правец в сектора.
Тодоров покани Акимото да посети България, като кметът на Сапоро получи и специална покана да присъства на националния събор на народното творчество „Копривщица пее“.


Кметът на Сапоро прие поканата и заяви, че е впечатлен от разказа за нашите традиции и култура и иска да опознае страната ни. Той сподели, че досега е чувал за България само покрай българското кисело мляко. Акимото и Тодоров се съгласиха, че има много прилики между Сапоро и Софийска област като цяло, но най-вече в развитието на ски спорта и зимния туризъм.
Областният управител и кметът на Сапоро обсъдиха и възможностите за приятелство и сътрудничество между двата региона в дългосрочен план.
От своя страна губернаторът на Софийска област сподели, че е впечатлен от Сапоро и възможностите на града, но това от което най- много е впечатлен е приветливостта на гражданите на Сапоро. Тодоров заяви, че според него Сапоро има едно огромно богатство и това са жителите му.
На срещата присъстваха заместник-кметът на Сапоро, началникът на кабинета на Акимото, посланикът ни в Япония Борислав Костов и кметът на гр. Елин Пелин Ивайло Симеонов.
Ивайло Симеонов предложи побратимяване между Сапоро и Елин Пелин.


В чест на Тодоров пред кметството на Сапоро българското знаме беше издигнато до знамето на Япония.