Областният управител Илиан Тодоров присъства на отбелязването на 142 години от Априлското въстание в Копривщица

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров присъства на тържествата по отбелязването на 142 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица.

Делото и паметта на героите от Априлската епопея бяха почетени с редица прояви -възпоменателна вечер – заря, възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков.

В словото си по време на възпоменателната вечер, Тодоров отбеляза, че преди 142 години дейците на Априлското въстание са ни показали, че няма нищо по-важно от свободата и независимостта на България.

„Преди 142 години българите поемат по пътя на свободата – път кървав, път преминал през Батак, път преминал през кланетата след Априлското въстание, но път,  извел ни към свободата!“, заяви губернаторът на Софийска област.

Тодоров акцентира върху приноса на град Копривщица в организацията  и провеждането на въстанието.

„И сега, когато казваме, че България е свободна и независима,  ние всъщност помним, че тази свобода „пукна“ с първата пушка в Копривщица!

Затова България ни е скъпа! Защото всяко кътче тук е история, напоена с кръв и саможертва в името на Родината!

Затова България ни е скъпа! Защото опази своя род, религия и обичаи през онези мрачни 500 години турско робство с цената на най-свидното – чедата си!

Затова България ни е скъпа! Защото е раждала, ражда и ще ражда смели и корави българи, които ще пренесат българските ценности през времето.“, добави още той.

Областният управител на Софийска област получи почетен плакет за особено голямо внимание и грижи към Копривщица и нейните жители.

На тържествата по случай 142 години от Априлското въстание присъстваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министри, народни представители, представители на духовенството, кметове на общини от Софийска област и страната, областни управители, граждани и гости на Копривщица.