Областният управител Илиан Тодоров и н.пр. Джан Хайджоу с важна среща преди формата 16+1

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с посланика на Китай негово превъзходителство Джан Хайджоу. Срещата се състоя в областна администрация на Софийска област.

Тодоров запозна китайския посланик с международната дейност на областта, свързана с побратимяването с различни региони и с инициативите, произтичащи от него.

Посланик Хайджоу отбеляза, че приятелските отношения между България и Китай се развиват изключително бързо и свидетелство за това е предстоящата у нас среща 16+1 на страните от Централна и Източна Европа и Китай. От думите му стана ясно, че на срещата ще присъстват над 20 китайски провинции, тъй като сътрудничеството между местните власти е част от механизма 16+1. 

Хайджоу окачестви като отлична инициативата на областния управител за побратимяване между Софийска област и регион в Китай, което ще стимулира връзките и сътрудничеството между отделните икономически субекти.

Областният управител презентира възможностите на индустриалните зони на територията на Софийска област, възможностите за СПА туризъм и множеството минерални извори в областта,  както и най-старият ски курорт Боровец. Специален акцент Тодоров постави върху гр. Копривщица и възможностите за културно-исторически туризъм. По покана на областния управител на срещата присъства и кмета на гр. Копривщица Генчо Герданов, който разказа на гостите за града.

Посланик Хайджоу заяви, че е впечатлен и с удоволствие ще посети Копривщица.

Интересът към гр. Копривщица, проявен от посланика на Китай за пореден път доказва важността, която града заема в съкровищницата на ЮНЕСКО.

Китайският посланик определи туризма като приоритетна сфера за сътрудничество за тяхната страна.

В отговор Тодоров заяви, че в сферата на туризма може да се работи активно, а Хайджоу изрази убеденост, че с общи усилия ще се намерят и стимулират добри контакти.

Губернаторът на Софийска област покани деца от Китай да гостуват във вилата на администрацията в Боровец.

Посланикът на Китай,  заяви, че това е важно за развитието на контактите и взаимоотношенията между децата на България и Китай и те ще бъдат стимулирани.

Тодоров подари плакет на Софийска област на н.пр. Джан Хайджоу.