Областният управител Илиан Тодоров се срещна с Н.Пр. Анатолий Макаров и получи скъп подарък – „Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България“

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с посланика на Русия Н.Пр. Анатолий Макаров. Срещата се състоя по покана на областния управител.

По време на нея бяха обсъдени българо-руските отношения и тяхното развитие в икономически,  исторически и културен аспект.

Тодоров и Макаров изразиха мнение, че между българския и руския народ съществуват традиционно топли и братски взаимоотношения, но в същото време има хора, които се опитват да изкривят историческите факти.

Посланик Макаров заяви, че такова топло отношение като в България не е получавал и благодари за любовта на българския народ към руския.

Областният управител потвърди, че българите наистина имат братски чувства към народа, който ни е освободил от турско робство и съжали, че у нас има хора и организации, които искат да изкривят историческите факти.

Н.Пр. Анатолий Макаров предложи да съдейства за сключване на споразумение за сътрудничество между Софийска област и Московска област. Макаров предложи съдействие и за сключване на споразумение с Ленинградска област.

„Вашата помощ би била много полезна“, заяви Тодоров.

„Радвам се, че посетих областна администрация на Софийска област“, от своя страна заяви руският посланик и добави, че се радва, че Софийска област и региони в Русия започват отношения на сътрудничество.

Тодоров изрази убеденост, че споразуменията за сътрудничество ще бъдат подписани, в отговор на което Макаров заяви: „Да работим активно“

Областният управител получи от руския гост подарък  – специално преиздание по случай 140 години от Освобождението на България на книгата „Дневникъ Царя-Освободителя по Освобождението на България“ от 1901г. Предговорът към нея е написан от посланик Макаров.

Подаръкът, който Макаров получи от Тодоров е чиния с образи на български царе, ръчно изработена от  деца от Софийска област.