Областният управител Илиан Тодоров подписа споразумение с провинция Техеран

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров подписа по време на посещението си в Иран меморандум за сътрудничество между Софийска област и провинция Техеран.

Сътрудничеството е в сферата на икономиката, образованието, културата, туризма. След подписването на меморандума Тодоров и губернаторът на Техеран Мохаммад Хосейн Могими договориха и действия в конкретни области.

Губернаторът на Техеран покани фирми от Софийска област да изградят напоителни системи и системи за капково поливане, тъй като решаването на проблема с недостига на вода в Иран търси устойчиво развитие. Поканени са и фирми, които да изградят парници за зеленчуци.

Тодоров и Могими обсъдиха и създаването на смесено дружество, което да произвежда плодове и зеленчуци в Иран.

В областта на образованието е заявен интерес от иранска страна за обмен на студенти между висши училища на територията на областите.

В областта на туризма Тодоров и Могими се договориха да се работи в посока изпращане на туристи от Иран  в Софийска област.

Тодоров покани губернатор Могими да посети Софийска област и да се запознае с културно-историческите й забележителности.

Той отправи покана и  деца от провинция  Техеран да гостуват на вилата на областна администрация в Боровец и да се запознаят с българските си връстници.

Тодоров получи традиционен ирански подарък, а Могими – плакет на Софийска област.