Областният управител Илиан Тодоров: Г-н Президент, не обслужвайте ДПС! Сменете името на вр. „Мусала“ на св. Иван Рилски

ДО

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАДЕВ,

Софийска област е в сърцето на България. Тук живее и работи българско население, което възпитава децата си и съхранява българските традиции и вяра. Тук е и най-високият връх на Балканския полуостров – „Мусала“.

Едно от първите неща, които направих след встъпването си в длъжност,  като областен управител на тази най-голяма област в България,  беше да се обърна към Вас, вярвайки, че Президентът на всички българи осъзнава отговорността от това да направи така, че най-високият връх на Балканите да носи достойното име – Свети Иван Рилски. В това писмо обосновано, мотивирано и подробно Ви предложих смяна на името.

Дълго анализирах отговорът получен от Вашата администрация, три месеца по-късно, и недоумявам как може основните мотиви с които СЕ ОТКАЗВА преименуването на върха да са, че въпросът е сложен и дискусионен и това предполага широк кръг от консултации с експерти и специалисти, сериозен  обществен дебат, както и че преименуването би довело до прекъсване на историческата памет.

По-малко от година след този отговор, без притеснения от прекъсване на историческата памет и широк кръг от консултации и сериозен обществен дебат, по инициатива на общинския съветник от АТАКА – Михаил Михайлов, общинските съветници на Стара Загора смениха турско-арабските имена на  838 месности в района, запазвайки българщината и своята родова памет!

С Вас сме се срещали не веднъж и сме обсъждали важни за националната ни сигурност и военновъздушните сили теми, за които в миналото сме имали единомислие. Нека този наш диалог не се превръща в антагонизъм, защото смятам, че като българи сме длъжни пред родината, обществото и  родителите си, да направим така, че децата ни да са горди, че са БЪЛГАРИ!

Във време, когато националното единство е това от което се нуждаем всички, отказвам да повярвам, че Вие като Президент защитавате позиции близки до ДПС. Един български генерал няма право да постъпва по подобен начин!

Отново  най-отговорно, за пореден път, отправям предложение към Вас да използвате дадените  Ви от Конституцията на Република България правомощия, като преименувате връх Мусала, с достойното име – СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ!

С уважение,

ИЛИАН ТОДОРОВ