Областният управител Илиан Тодоров предлага областните управители да отговарят за републиканските пътища

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров предложи да бъдат направени законови промени, с които областните управители да отговарят за републиканските пътища.

„В България така седят в топлите си кресла едни самозабравили се хора, анонимни чиновници, експерти по нищоправене, които си позволяват да нарушават дори заповедите на министър-председателя. Аз вече разговарях и с лидера на политическа партия „Атака“ и председател на групата на „Обединени патриоти“ да направим едни промени в Закона за пътищата, разбира се, след като се проведе и коалиционен съвет, в които промени да предложим областните управители в България да отговарят изцяло за републиканските пътища, които са всъщност държавна собственост. Те да правят ремонтите и всичко останало, и те да носят пряката отговорност, ако нещо се случи“, заяви Тодоров по време на пресконференцията във връзка с реални и практически решения за спиране на войната по пътищата във  Софийска област.

Тодоров отбеляза, че сега областните управители нямат никакви правомощия, свързани с ремонта и поддръжката на републиканските пътища. Тези правомощия са в АПИ.

„През 2017 г. в качеството ми на областен управител, с цел превенция на подобни катастрофи, изпратих писмо до Министерски съвет, до председателя на АПИ и до директора на Областно пътно управление, в което давам пълен списък с пътищата, които са в критично състояние и които могат да предизвикат катастрофи. Вече 10 месеца нямам отговор”, добави той.

Тодоров поясни, че от 2011г. със заповед на Бойко Борисов, съгласно приети Общи правила за организация на работата в областните администрации, всички структури в областите са длъжни да дават тримесечни отчети за извършената си дейност.

„Областно пътно управление до този ден е трябвало да ми предостави четири отчета за извършената от тях работа. Получил съм само един”, уточни областният управител на Софийска област.

Областният управител добави, че по време на работната среща с институциите от Софийска област във връзка с катастрофата край Своге, директорът на ОПУ Георги Георгиев дори е отказал да му каже какъв е бюджетът за ремонта на пътищата в Софийска област.

„С промените ще поискаме да имаме реални лостове, защото в момента нямаме никакви права“, завърши Тодоров.