Областният управител Илиан Тодоров със силна реч за българо-китайското сътрудничество пред форум в Китай

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров взе участие във Форум за глобалния производствен капацитет и бизнес сътрудничество в китайския град Ухан, провинция Хубей. Тодоров е специално поканен на Форума от Уанг Сяодонг – губернатор на провинцията и председател на организационния комитет, а пребиваването му е изцяло за сметка на китайското правителство.

Областният управител изнесе реч при откриването на форума за българо-китайските отношения, сътрудничество и перспективи за развитие, която беше изслушана с интерес и бурно приветствана.

„Обръщам се към Вас като към скъпи приятели, защото България и Китай са отдалечени географски, но са духовно свързани. За мен е особена чест да говоря пред вас на този форум точно днес – 19 октомври – денят, в който  България почита Свети Иван Рилски Чудотворец-най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ. Убеден съм, че това не е случайно и е знак, че българо-китайските отношения ще се развиват още по-динамично и в дух на ползотворно сътрудничество“, започна речта си Тодоров.

„В последните години китайско-българките отношения навлязоха в нов етап на развитие, като за последните 10 години износът на България към Китай се е увеличил 6 пъти и Китай се превърна в третия търговски партньор на България извън Европейския съюз и втория пазар за български износ“, заяви Тодоров.

В подкрепа на това, той допълни, че като областен управител на Софийска област две седмици преди този форум, се е срещнал с три китайски делегации – от провинциите Хубей,  Съчуан и Джянси, които са проявили  интерес към внос на български продукти.

 

Тодоров подчерта, че България, в частност Софийска област, както и Китай търси взаимноизгодно международно сътрудничество в различни области като иновации, околна среда, предприемачество, финанси и др.

По-нататък в речта си областният управител припомни, че България месец юли тази година, България е била домакин на срещата на върха между Китай и страните от Централна и Източна Европа – 16+1, а специално за форума е пристигнал г-н Ли Къцян – премиер на Китай, което е било първото посещение на китайски премиер от 18 години у нас.

„От посещението на г-н Къцян стана ясно, че Китай е готов да интегрира инициативата „Един пояс, един път“ със стратегията на България за развитие, да насърчи китайски компании да инвестират у нас, да участва в строителството на инфраструктурата и да засили културния обмен и туризма. Да се ускори сътрудничеството в образованието и местните администрации с цел българо-китайските отношения да се предават от поколение на поколение. Това за мен е пример за печелившо сътрудничество“, категоричен беше Тодоров.  

„Като областен управител на най-голямата област в България – Софийска област съм готов веднага да приложа този пример и да поканя китайски компании да инвестират в областта. Софийска област предлага широки възможности за инвестиции в СПА туризъм, зимен, ловен туризъм и екотуризъм. Десетки китайски туристи идват у нас, защо да не направим специални маршрути за тях в Софийска област? Като областен управител ще направя всичко, което е по силите ми, за да работим открито и да развиваме този регион. Уверявам ви, че идвайки в България вие ще срещнете преди всичко приятели!

Убеден съм, че България може да бъде врата на Китай към Европа, а Китай може да подпомогне Европа там където кохезионните политики не са толкова силни,  на базата на взаимни договори и сътрудничества“, допълни областният управител.

Тодоров подчерта, че целта на тези икономически сътрудничества е да се повиши брутният вътрешен продукт и да се вдигнат доходите на хората.

Той заяви пред форума, че България е страна с богато културно-историческо наследство и в нашите земи е открито най-старото обработено злато в света, което е на 7000 години.

„Това съкровище е част от нашата история и показва колко древен народ са българите – основа на европейската цивилизация. Това, както и десетки други уникални съкровища от преди новата ера Китай трябва да види. Затова се обръщам към всички вас – посетете България“, призова Тодоров.

„През 2019 г Китай и България ще отбележат 70 години от установяване на дипломатически отношения помежду си. Нека да посрещнем тази годишнина с нови партньорства, нови перспективи и нови надежди“, завърши областният управител на Софийска област.