Денят на Унгария в Софийска област –от “Хубава си, моя горо” до презентация на перфектен български на Н.Пр. Текла Харангозо

Заместник-областните управители на Софийска област Галя Георгиева и Николай Николов и Н.Пр. Текла Харангозо –посланик на Унгария у нас представиха Денят на Унгария в гр. Копривщица. Събитието е в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС.

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с питка и мед, под звуците на песента “Хубава си, моя горо”, изпълнена от ученически духов оркестър при ОУ “Любен Каравелов” –гр. Копривщица.

В словото си при откриване на събитието Галя Георгиева заяви, че българите добре познават Унгария, унгарската политика и култура. Тя отбеляза, че няма българин, който поне веднъж да не е цитирал “Любов и свобода” на Шандор Петьофи, както и няма българин, който да не знае кой е Лайош Кошут. Георгиева даде това като пример за културен обмен.

Н.Пр. Текла Харангозо  на прекрасен български език направи презентация на Унгария, като акцентира върху двустранните ни отношения. “Българите симпатизират на унгарците и трябва да обележим, че това е взаимно”, заяви тя.

Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт представи културната дипломация на Унгария и историята на Унгарския културен институт. Тя запозна присъстващите с богатата култура на Унгария. Димитров представи и изложбата от снимки на произведения на унгарския архитект Имре Маковец. Тя отбеляза, че Унгарският институт поддържа добри връзки с български институции, медии, неправителствени организации.

В рамките на събитието беше прожектиран и филм, посветен на 70 – годишнината на Унгарския културен институт.