Областният управител Илиан Тодоров: Да се помни! Преди 75 години моят народ не предаде хуманизма

Областна администрация на Софийска област отбеляза 75 години от спасяването на българските евреи. Събитието се организира във връзка с Комуникационна стратегия на Република България за ЕС.

Гости на областния управител Илиян Тодоров бяха Нава Бокер –заместник-председател на Кнесета на Държавата Израел и Рут Васерман Ланде -заместник-генерален директор на Федерацията на местните власти.

В словото си Нава Бокер отбеляза, че Израел е стратегически партньор на България и двете страни вървят рамо до рамо.

По повод събитието Тодоров припомни, че 20 българи са обявени от мемориала Яд Вашем за „Праведници на света“ – най-високото признание за морал и човечност, което Държавата Израел дава на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали по време на Холокоста евреи от нацистко изтребление. Той заяви, че повечето българи-праведници са обикновени хора –  адвокати, счетоводители, лекар, медицинска сестри, хлебар, театрална актриса, което още веднъж показва, че цял един народ се обединява в името на хуманизма, в името на живота, в името на спасението на съгражданите си евреи.

„Да се помни! Преди 75 години моят народ не предаде хуманизма! И никога няма да го предаде!“, добави областният управител.

На мероприятието присъстваха Явор Нотев – заместник-председател на Народното събрание, посланици, представители на Българската православна църква, кметове на общини, общественици.

По-рано Нава Бокер и Рут Ланде посетиха българския парламент и проведоха срещи с народни представители от “Обединени патриоти” и ГЕРБ.