Илиан Тодоров връчи за първи път годишни награди „Заслужил гражданин на Софийска област“

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров връчи за първи път годишни награди „Заслужил гражданин на Софийска област“. С връчването им се слага началото на традиция ежегодно да бъдат отличавани заслужилите граждани на областта в здравеопазването, културата, опазването на духовните ценности, инвестициите, спорта.

 Общините от Софийска област номинираха своите граждани в следните категории: „Здравеопазване и социални дейности“, „Култура и образование“, „Спорт и младежки дейности“, „Развитие на духовността и моралните ценности” и „Инвестиции и икономика”.

Награда „Заслужил гражданин на софийска област“ в категория „Здравеопазване и социални дейности“ получи Кристиян Григоров от гр.Своге – служител в столична дирекция на ПБЗН. Григоров първи, оказва помощ на пострадалите в тежката автобусна катастрофа на 25-ти август в град Своге, при която загинаха 16 души.

В категория „Култура и образование“ е отличена Бинка Георгиева от гр. Елин Пелин. Георгиева е музикален педагог при НЧ “Елин Пелин 1896” –  Елин Пелин. Завършва  Българската държавна консерватория със специален инструмент пиано. Корепетитор е на Първия български хор “Янко Мустаков”. През 1981 година създава детска вокална група “КАМБАНКИ”, с която има записани над 20 песни в БНР и много задгранични концерти.

Заслужил гражданин в категория „Инвестиции и икономика“ е инж. Петър Георгиев – собственик на „Самел -90“ АД, занимаваща се с производство на артилерийски смутители, командни превозни средства, портативни радиоприемници, полеви телефонни апарати, наземни радари, механични части, инструменти и др. През 2018 година е открита нова технологична линия за  производство и оборудване на бронирани бойни машини и автомобили и частите за тях, инвестицията до момента е над 5 млн.лв.

В категория „Спорт и младежки дейности“ е отличена треньорката по спортна акробатика от гр. Ботевград Добринка Николова. Нейните възпитаници са носители на десетки медали от републикански и международни първенства. През 2018 г. Добринка Николова извежда тройката Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска на финала на Световното първенство по спортна акробатика в Антверпен, Белгия.

В категория „Развитие на духовността и моралните ценности“ е отличена д-р Екатерина Ослекова – от гр. Копривщица. Д-р Ослекова посвещава целия си живот в полза на хората, като лекар спасява стотици човешки животи. Автор е на стихосбирки, член е на църковното настоятелство, организира благотворителни кампании.

„Заслужил гражданин на Софийска област“ Тодоров връчи посмъртно на поета от гр. Ботевград Стамен Панчев. Стамен Панчев е роден на 1 декември 1879г в Орхание /днес Ботевград/. Загива на фронта на 23 март 1913 г по време на Балканската война, притиснал снимката на 3-годишния си син Павел. Някои от най-известните му творби са „Сине мой“, „Зимна вечер“, „Войнишки сън“, „Бойното поле“.

При връчването на наградата областният управител беше категоричен, че поетът Стамен Панчев трябва да се изучава в училище.

Всички наградени получиха специален почетен плакет от името на областния управител, а вокална група „Камбанки“ поздрави гостите с изпълнение на коледни песни.