Внучката на поета Стамен Панчев получи връчената му посмъртно годишна награда „Заслужил гражданин на Софийска област“

Внучката на родения в гр. Ботевград поет Стамен Панчев, Райна Панчева получи връчената му посмъртно годишна награда „Заслужил гражданин на Софийска област“ . Инициативата за връчване на награди на заслужили гражданин от Софийска област в здравеопазването, културата, опазването на духовните ценности, инвестициите, спорта е на областния управител Илиан Тодоров, като отличията ще се връчват всяка година.

Райна Панчева благодари на областния управител за оказаната чест. Тя сподели, че авторът на емблематичното стихотворение „Сине мой“ е бил най-популярният български автор в началото на века, а името му е цитирано в шведска енциклопедия задно с името на патриарха на българската литература Иван Вазов.

Панчева разказа за посещението си в  Кадъкьой, мястото, където е погребан Стамен Панчев. Точният гроб не се знае къде е, но Панчева среща 90-годишен жител на селото, който й показва къде точно почиват костите на поета.

Стамен Панчев е роден на 1 декември 1879г в Орхание /днес Ботевград/. Загива на фронта на 23 март 1913 г по време на Балканската война, притиснал снимката на 3-годишния си син Павел. Някои от най-известните му творби са „Сине мой“, „Зимна вечер“, „Войнишки сън“, „Бойното поле“.