Областният управител Илиан Тодоров покани за сътрудничество Антикорупционната комисия на Хонг Конг

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров изпрати до комисаря на Независимата комисия срещу корупцията на Хонг Конг (ICAC) Симон Пех покана за сключване на споразумение за сътрудничество между организацията и Софийска област. Антикорупционният орган на Хонг Конг е един от водещите в световен мащаб.

Предвижда се сътрудничеството между Софийска област и Независимата комисия срещу корупцията на Хонг Конг да бъде в областта на обмяна на опит и добри практики в превенцията и борбата с корупцията.

Припомняме, че Софийска област въведе сертификат ISO 37001 – „Системи за управление за борба с подкупването“, с който стана първата в частния и публичен сектор у нас, и първата в Европа администрация, която въвежда системата.  Сертификация е направена от  TUV HELLAS.

С въвеждането на сертификат „Антикорупция“ областна администрация на Софийска област въвежда политика и стратегия за борба с корупцията, осъществява се превенция на подкупването и корупционни практики в държавната администрация. Води се проактивна борба с подкупването, както и се изгражда култура, почтеност, прозрачност и откритост на държавните служители.

Софийска област има сключено споразумение за сътрудничество и с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.