Областният управител Илиан Тодоров разговаря с шейха Надя Ал Досари за инвестиции в Софийска област

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с шейха Надя Ал Досари от Саудитска Арабия.  Срещата е във връзка с възможностите за инвестиране в общините от областта. Надя Ал Досари консултира държави и организации от Близкия Изток, занимаващи се с инвестиции в различни отрасли.

Тодоров представи Софийска област като най-бързо развиващият се регион и най-атрактивен за инвестиции. Той акцентира върху индустриалните зони и огромния потенциал за развитие на туризма. Обърнато бе и специално внимание на бързото развитие на бизнеса, свързан с военно-промишления комплекс.

Надя Ал Досари заяви, че за първи път е в България и вижда много възможности за инвестиции в минерални извори и потенциал в туризма. Тя е впечатлена и от археологическите паметници и историческото ни наследство.

На организираната среща с кметове на общини от областта Досари разказа подробно за дейността си и поиска всяка община да презентира най-важните потенциални обекти и сфери за инвестиране, които представляват интерес за тях.

Кметът на община Самоков Владимир Георгиев беше категоричен, че основните възможности за инвестиране са в сферата на туризма, като последните такива се правят в минералните извори в Белчински бани. Може да се инвестира и в разширяване на легловата база. Възможности да се  инвестира има и в животновъдството и земеделието. Генчо Герданов – кмет на община Копривщица презентира традиционното картофопроизводство и отглеждането на крави, овце, коне. В отговор на интереса на Надя Ал Досери към културното наследство, Герданов разказа за събора на народното творчество в Копривщица – част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО и я покани да посети общината. Ангел Жиланов кмет на община Горна Малина сподели, че основен приоритет е развитието на Горна Малина като „зелена“ община и инвестициите, свързани с това. Друг приоритет е развитието на конгресния туризъм и биоземеделието. Владимир Джамбазов – кмет на Долна Баня представи минералните извори като възможности за инвестиране, както и отглеждането на малини и ягоди. От община Своге виждат възможности за инвестиране във високопланинско животновъдство. Магдалена Иванова – кмет на община Златица представи възможността  да се инвестира в строеж на инсталация, която да използва пАрата от медодобивната индустрия за отопление на населението и в оранжерийно производство на зеленчуци. Има също така възможности за участие в построяването на фотоволтаичен парк. Цветанка Йотина – кмет на община Мирково представи възможности за инвестиции в производство на розово масло и в животновъдството. Трайко Младенов – кмет на община Костинброд акцентира върху възможности за инвестиране в развитието на частни индустриални зони, туризъм и развитие на хранително-вкусовата промишленост.  От община Ихтиман предлагат инвестиции в ловен и голф туризъм, както и в шивашка индустрия. Кметът на община Сливница Васко Стоилков очерта като приоритетни инвестициите в производство на екологични продукти и в развитието на общинска индустриална зона.

Шейха Надя Ал Досари получи като подарък от областния управител традиционни български продукти от розово масло.