Областният управител Илиан Тодоров: Водната криза в България е съвкупност от климатичните промени, лошата ВиК инфраструктура и илюзията, че можем да разхищаваме водата

Предложението на премиерът Бойко Борисов за единно ВиК в цялата страна е най-правилното решение! Заставам зад думите си в качеството ми на председател на  АВиК в Софийска област, който е запознат с проблемите във водния сектор. Нямаме  никакво друго решение! Проблемите във водният сектор доказват, че централизацията се оказва по-добра алтернатива от децентрализацията в управлението на водните ресурси. Не искам да обвинявам никой или да търся виновници, но ако община Ботевград не бе закъсняла с прехвърлянето на активите на яз. „Бебреш” към дружеството, сега всичките 22 общини в областта щяха да имат възможността да кандидатстват за европейско финансиране в инфраструктура. Заради забавянето на община Ботевград, всичките 22 общини няма да имат право да получат евросредства преди 2021г. Заради грешката на една община! Същото положение е и в редица други области.  Вината, ако трябва да търсим такава, не е в премиера Борисов или Министерски съвет, а в кметовете на общини. Трябва да правим разделение във властите, произхождайки единствено от законодателството! От друга страна, водната криза не беше нещо неочаквано или изненадващо. Според доклад на Европейската Комисия озаглавен „Недостиг на вода и суша в Европейския съюз”, от месец август 2010г., Кипър, България, Белгия, Испания, Италия и Малта използват над 20% от дългосрочните си водни запаси и ресурси всяка година. Оттогава изминаха около десет години! Мога да цитирам редица подобни доклади и предупреждения на Световната Банка и други уважавани институции, които над десетилетие ни предупреждаваха за климатичните промени и бъдещите водни кризи. И ако някой има желанието да оспори климатичните промени, нека да бъде така добър да обясни публично Кой източи река „Глазне” в Банско. Нека да обвини правителството, заради липсата на валежи и снеговалежи! И не само в Благоевградска област, а в цялата страна! Климатичните промени и затоплянето в България са безспорен факт, който е видим от всички нас, въпреки десетките „конспиративни” чуждестранни доклади. Дори да нямаме желанието да си го признаем, и да търсим вината в някой друг! За 39 години от живота ми не съм виждал по „суха” и топла зима.  Няма как да забравя как навремето учителите ми в 20то-ОУ в гр.София ни преподаваха, че климатът в България се изменя към субтропичен, а оттогава изминаха над 25 години.

Вместо да търсим виновниците в лицето на държавата, трябва да проумеем, че водата не е безкрайна и гарантирана даденост, която можем безрасъдно да пилеем! Нещо, което всички ние правим всекидневно! Днес не е момент за разделение, напротив!

Все още никой не е по-силен от природата!