Областният управител Илиан Тодоров отличи хората, за които „При такава ситуация няма място за страх!“

 „При такава ситуация няма място за страх!“ Това са думи на Десислава Димитрова, изречени по повод гасенето на пожара в Драгоманското блато, където се включват девет доброволци от доброволно формирование „Драгоман“.

Десислава Димитрова отговаря за доброволното формирование за защита на населението при бедствия и аварии в общинската администрация на Драгоман.

Тя е един от  първите доброволци, които се включват в гасенето на пожара. Споделя, че трудно е било да се гледат опустошителните пламъци, обхванали защитената местност. Девет доброволци от ДФ „Драгоман“ заедно с пожарникарите гасят пожара в защитената местност. Борбата с огъня продължава от 7 вечерта до 4 сутринта. Пожарът  е овладян, но домът на много животински и растителни видове е изпепелен. Деветимата доброволци остават до последно в местността.

„Достатъчна е искрената благодарност на един човек, на когото си помогнал – това ме мотивира и ми носи удовлетворение от работата“, споделя тя за личната си мотивация буквално да се хвърли в огъня, за да помага“, заявява Димитрова.

Казват, че човек проявявал истинската си  същност в решителни моменти. Вероятно е така, но от ДФ „Драгоман“ всеки един ден, посветен на доброволчеството е решителен момент, защото във всеки един ден, във всяка една ситуация те показват най-важното и най-ценното – човещината.

Доброто в тях те предават чрез десетките инициативи – лекции по пожарна безопасност пред най-малките – децата от детска градина „Радост“, съпроводени с образователни постановки за деца; демонстрации по гасене на пожар. Основен акцент в работата на доброволците е образователната и превантивната работа по пожарна безопасност с подрастващото поколение, защото доброто в тях трябва да бъде предадено. Затова и в община Драгоман бе сформиран младежки противопожарен отбор “ Млад огнеборец“ в състав от 12 деца на възраст от 12 до 16 години. Доброволците участват и в обученията на БЧК по долекарска помощ.

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров отличава ДФ „Драгоман“ в инициативата „Доброто в нас“, която разказва и показва добрите примери.