Областният управител Илиан Тодоров подписа в Мароко споразумение за сътрудничество с регион Рабат-Сале-Кенитра

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и президентът на регион Рабат-Сале-Кенитра Абдессамад Секкал подписаха в Кралство Мароко споразумение за сътрудничество между Софийска област и регион Рабат-Сале-Кенитра.

Споразумението ще задълбочи взаимоотношенията между двете области, а основните точки в него са: задълбочаване на сътрудничеството в областта на туризма с цел увеличаване на обема на туристи и разработване на предложения, отговарящи на очакванията на двете страни.

Икономическото развитие и сътрудничество с цел интернационализацията на компаниите в техните региони и да се създадат възможности за работа на съответните територии, както и да се засилят икономическите отношения между двете страни чрез организиране на обмен, срещи  и икономически дейности.

Инвестиции – двете страни ще работят по насърчаване на инвестициите в двата региона.

В областта на образованието и младежкия обмен се предвижда разработване на творчески пространства за младежки обмен.

Опазване на околната среда, като двете страни ще търсят обща практика в областта на опазването на околната среда.

В областта на култура и историческо наследство страните се споразумяват на обмен на културни практики.

Подписаното споразумение идва като последица от посещението през 2018 г на премиера Бойко Борисов в Кралство Мароко.  Тогава българският премиер и премиерът на Кралство Мароко Саад Еддин Ел Отмани се споразумяха за задълбочаване на двустранните отношения и нови възможности за сътрудничество в различни области.

По време на срещата Абдессамад Секкал представи Асоциацията на обединените региони, на която е президент, и която е базирана в Барселона.  Тодоров предложи Областна администрация на Софийска област  да бъде включена в нея.

Областният управител покани деца отличници от Кралство Мароко да гостуват в областта и да се запознаят с техни връстници.

 Тодоров покани, също така президента на регион Рабат-Сале-Кенитра да посети Софийска област и да присъства на Събора на народното творчество в гр. Копривщица.

Тодоров и Абдессамад Секкал си размениха подаръци, като Секкал получи ретро снимка на паметника на културата джамията „Баня Башъ“ и плакет на областния управител, а Тодоров плакет на региона Рабат-Сале-Кенитра.

Областният управител на Софийска област специално благодари на българския посланик в Кралство Мароко Н.Пр. Юрий Щерк  и на посланика на Кралство Мароко у нас Н.Пр. Закия Ел Мидауи, които изключително подпомогнаха процеса на подписване на споразумението.