Областният управител Илиан Тодоров: Преди 77 г. българският народ се изправи срещу мрака и мракобесието, за да спаси своите евреи

Преди 77 години българският народ се изправи срещу мрака и мракобесието, за да спаси своите евреи! Преди 77 години българската православна църква се противопостави на депортацията на българските евреи към лагерите на смъртта! Този акт на хуманизъм остана завинаги записан с големи букви в световната история. Преди 77 години един български митрополит, митрополит Кирил, легна на релсите, за да не тръгне влакът, депортиращ българските евреи към лагерите на смъртта. В знак на солидарност пловдивският митрополит Кирил заявява, че ще тръгне с тях, ако започнат да ги депортират.

 Годините от онзи паметен 10 март 1943 г. ще растат, заедно със значението на онази духовна сила, онзи подем, смелост и решителност, проявени от българския народ.

Нека никога не забравяме зверствата по време на Втората световна война, извършени с евреите! Нека никога не допускаме завръщането на подобни явления!

Нека помним и никога не забравяме, че това което направи българският народ принадлежи на вечността и безвремието!