Областният управител Илиан Тодоров отличи пазителката на възрожденския дух от Копривщица в инициативата “Доброто в нас”

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров отличи началната учителка Елена Чумпова от гр. Копривщица в инициативата “Доброто в нас”. Дълго могат да бъдат изброявани инициативите на Елена Чумпова – от благотворителни, свързани с набиране на средства, през защита на каузи, до жестовете на човещина.
Чумпова приема идеята на деца от минал неин випуск и организира благотворителни базари и спомоществователи, в резултат на което е възстановен кръстът на лобното място на свещеник Дончо Плачков – първата жертва на Априлското въстание 1876 г. в Копривщица. Инициира и набиране на средства за ремонт на параклиса на вр. “Св. Архангел”, издигнат с благотворителни средства на копривщенеца Хаджи Ненчо Палавеев.
Пазителката на възрожденския дух създава и организира откриването на обществени библиотеки в гр. Копривщица, както в града, така и в горските заслони.
Един жест на човещина трогва двама нейни приятели от социалните мрежи. Чумпова с лични средства организира пътуване до Копривщица и им подарява най-ценното – емоции и приятни изживявания на Данко Шерин и Незабравка Стоянова – хора в неравностойно положение от Дома за стари хора в кв. Горна баня, София. И двамата носят Копривщица в сърцето си, но така и не успяват дълги години да се завърнат там.
Силното желание става реалност, когато Чумпова ги води на празника на Копривщенския брабой миналата есен.
Данко никога няма да забрави очите на хороводците. “Протегнали ръце встрани към мен, те сякаш ме бяха включили и мен в танца на всеобщото веселие”, пише в писмо до Чумпова Данко. Той споделя още, че за него празникът още продължава и дълго ще е така.
От посещението си в Копривщица, Незабравка никога няма да забрави жеста на отец Богомил, който след като тя не може да влезе в църквата заради стълбите, изнася иконата на светицата, която е пожелала.
Вярвяме, че особено днес, показването и популяризирането на проявите на добро, на взаимопомощ, на съпричастност ще направят света на хората малко по-светъл и оптимистичен.