Областният управител Илиан Тодоров участва в онлайн среща на регионалните лидери от инициативата „17+1”

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров участва  в онлайн среща на регионалните лидери от страните по инициативата 17+1, на която домакин е китайската провинция Ляонин.  В началото на срещата Хю Нин – губернатор на провинция Ляонин приветства участниците и  говори за важността на срещата и сътрудничеството на Китай със страните от ЦИЕ и Гърция.

„Животът и природата ни изправят пред  нови и все по-големи предизвикателства. Днес това са климатичните промени, пандемията COVID-19, икономическият растеж и като вследствие на всичко това – задълбочаващите се социални неравенства. А утре? Какво ни очаква утре? Това не знаем. Не знаем „плановете” на планетата Земя за нас.

Едно обаче знаем, и то е, че заедно можем да се справим с всяко едно предизвикателство – природно, здраво, икономическо, социално.  И борбата с пандемията сега го показва – когато цялото човечество вложи сили, то резултатът е налице – заедно се справяме. Форумът  17+1 е  също пример как обединени можем да излъчим сигнали на стабилност, сътрудничество и добронамереност.  Форумът може да излъчи общи решения и подходи за един по-добър свят.  Китай, страните от Централна и Източна Европа и Гърция, обединени в инициативата 17+1 дават пример как може да се работи при активно сътрудничество и взаимен интерес. Вярвам, че днешният форум ще насърчи икономическото и търговско сътрудничество на регионално ниво. Вярвам, че всички ние гледаме в една посока, там където заедно успяваме да се справим с всяко предизвикателство и където всяко ново такова ще приемем по-подготвени и по-уверени.

И накрая искам да завърша с девиза, който е изписан на фасадата на Народното събрание на Република България „Съединението прави силата”. Вярвам, че  в това е смисълът на нашият път напред! ”, заяви Тодоров, на който бе дадена думата веднага след губернатора на Ляонин.

На срещата участваха регионални лидери от Хърватия, Босна и Херцеговина, Полша, Черна гора, Унгария, Румъния, Словакия, Чехия. Речи произнесоха и посланиците в Китай на Чехия, Хърватия, Унгария, Черна гора, Сърбия, Словения