Областният оперативен щаб проведе заседание във връзка с епидемиологичната обстановка и предстоящите избори на 14 ноември 2021 г.

Областният оперативен щаб проведе извънредно заседание във връзка с епидемиологичната обстановка и предстоящите избори на президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември 2021 г.

На заседанието директорът на РЗИ – Софийска област запозна присъстващите с актуалната епидемиологична обстановка в областта. Общо диагностицираните лица в Софийска област с COVID-19 към момента са 15 776 човека, от тях починалите са 721 (4,5 % от диагностицираните). Тя препоръча да се засилят противоепидемичните мерки и контролът на общинските пазари и големите търговски центрове, както и в обществения транспорт.

Учениците в областта учат присъствено и към момента няма затворено училище.

Ваксинираните в областта са над 98 000 лица, което е 41% от общото население, а 22 % са със завършена имунизация.

По отношение на множеството сигнали за неспазване на противоепидемичните мерки във влака София-Своге е  запознат  управителят на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД с цел засилване контрола във влаковете и гарите, но въпреки това сигнали за неспазване на мерките отново постъпват. Директорът на РЗИ препоръча да се обърне специално внимание на линията София-Своге.

Областният управител Радослав Стойчев поясни, че изнесената актуална информация ще бъде изпратена на общинските администрации в Софийска област.

Стойчев се обърна към общинските администрации във връзка с организационно-техническата подготовка на предстоящите избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители на 14 ноември 2021 г. и предстоящата предизборна кампания с молба да се спазват противоепидемичните мерки, въведени със заповеди на Министъра на здравеопазването за провеждане на срещи и мероприятия.