21 ноември – Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Областна администрация на Софийска област изразява подкрепата си към инициативата на Министерството на вътрешните работи за отбелязване на Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия (Световния ден), който с решение от 26 октомври 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. Тази година Световният ден е на 21 ноември.

Последиците от всяко едно тежко пътнотранспортно произшествие не може да са измерими и заменими, когато засягат човешкия живот. В световен мащаб човечеството търпи загуби, които не може да бъдат поправени, но усилията на семействата на пострадалите при пътните злополуки, държавните и местни органи, гражданските формирования, неправителствените и бизнес организации са постоянни и бележат съществено развитие в областта на прилагането на мерки за ограничаване на този вид травматизъм. Поставят се и по-сериозни и амбициозни цели – за намаляване и дори достигане до нула на жертвите от пътни инциденти. Република България активно участва в международните програми и събития и според реалностите се включва със свои предложения, активности и реализации, подпомагащи глобалните такива.

Нека хората, които ежедневно се движат по улиците и по пътищата, да се чувстват сигурни и да се връщат в края на деня живи и здрави при семействата си. Нека не забравяме, че само за една година (2020 г.) по пътищата на страната при 5710 тежки катастрофи са загинали 463 и са ранени 7121 човека. За десетте месеца на тази година при 5046 тежки пътни инцидента загиналите са 418, а ранените – 6347.

Повече информация за Световния ден и визията за 2021 г. може да намерите в интернет на адрес: https://www.mvr.be/odd – за материали на български език, в рубриката „Полезна информация“ – „Кампании“; и на адрес: https://worlddavofremembrance.or»/ – за материалите на официалната страница на Световния ден.