След срещата при областния управител на Софийска област: Нужни са законодателни и нормативни промени, за да се реши проблема с яз. „Бели Искър“

След срещата при областния управител на Софийска област:

Нужни са законодателни и нормативни промени, за да се реши проблема с яз. „Бели Искър“

Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблема с язовир „Бели Искър“. Около това се обединиха днес участниците в срещата, която областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира.

„Не бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта – няма. Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините.  Яз. „Бели Искър“ е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, но ремонт там е правен само веднъж. Осигурява около 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и населени места от Община Самоков.

Със Закон за изменение и допълнение на Закона за водите от 2010 г. язовирът е включен в списъка на комплексните и значими язовири – публична държавна собственост. Към този момент по силата на договор между Столична община и „Софийска вода“ АД има сключен договор за концесия.

В периода 2005-2008г. е извършен първия етап на ремонта и е записано, че инвеститор е „Софийска вода“.

През 2017 г. правата за управление са предоставени на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В края на същата година, тъй като част от „Бели Искър“ попада в границите на Национален парк „Рила“, е съставен акт за изключителна държавна собственост , която се управлява от Министерство на околната среда и водите“.

През ноември 2018 г. правата за управление са предоставени на Областния управител на Софийска област. Пак през 2018 г. с решение на МС е определено Държавната консолидационна компания ЕАД да възлага ремонтите на язовирите.

Следва ново решение на МС от 2020 г., с което „Български ВиК холдинг“ е определен да възложи изготвянето на технически проект за рехабилитация на я. „Бели Искър“.

„Днешната среша беше важна и ползотворна, защото успя да изчисти една сериозна част от цялата тази неяснота, за да не употребя думата „хаос“, посочи Иван Иванов.

Той благодари на участниците в срещата – народните представители от парламентарно представените политически сили от 26 МИР София-област, представителите на ръководствата на Столична община, „Софийска вода“, ВиК холдинга, държавната консолидационна компания, Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, на директорите на ДАНС, Областна дирекция на МВР и „Противопожарна безопасност“.

Участниците в срещата бяха категорични, че принципното решение за този важен за областта язовир ще бъде важно и за останалите язовири в страната.

Народните представители от София област – Юрий Козлов /Продължаваме промяната/, Иван Ченчев /БСП за България/, Васил Зашкев /ДБ/ и Петър Чобанов /ДПС/ подкрепиха необходимостта от законодателни промени.

„От изнесеното пред Народното събрание от вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова стана ясно, че проблемът с всички язовири в страната е изключително сериозен и че в министерството усилено работят по законодателните промени. Апелирам да ги подкрепим всички, защото това е изключително важен проблем – от първостепенно значение за сигурността на хората“, заяви Иван Ченчев.