Областният управител на Софийска област Иван Иванов постави въпроса за проблемни пътища в региона пред директора на Областно пътно управление Румен Сачански

           Областният управител на Софийска област Иван Иванов постави по време на среща днес с директора на Областно пътно управление Румен Сачански въпроса за проблемни пътища в региона. Анализът за състоянието на пътната инфраструктура бе предшестван от активни разговори на областния управител с кметове на общини, народни представители и общински съветници през последните три седмици.

            Мостът в с. Чурек, Община Елин Пелин, който е в изключително критично състояние, предстои да бъде ремонтиран, стана ясно по време на срещата. Въпросът за това постави в сигнал до областния управител народният представител от БСП в Софийска област Иван Ченчев. До 2 месеца се очаква да бъдат проведени обществените поръчки по изпълнението и ремонтните дейности да започнат, увери Румен Сачански.

            Той обяви като приоритетен и стария път през Витиня – от Елешница до Витинска река. Там, на практика пътят го няма, участъкът не е ремонтиран от 50 години. Това създава сериозен проблем на хората в община Елин Пелин, стана ясно по време на разговора.

            Директорът на Областно пътно управление посочи като приоритет още един проблемен път в областта – Самоков-Костенец. В участъка има свлачища, тук също не е ремонтирано близо 40 години, а това е връзката на Южна България с Боровец, каза Румен Сачански.

            Необходимостта от ремонт на Златишкия проход, поставен като проблем от кмета на Челопеч Алекси Кесяков пред областния управител, беше вторият конкретно обсъден въпрос. Инж. Сачански не се ангажира със срокове, но подчерта че тук е заложено изработването на проект и ремонт.

            Належащо изграждане на кръгово кръстовище край Пирдоп обсъдиха още областният управител Иван Иванов и директорът на Областно пътно управление. Отварянето на голям търговски комплекс там е натоварило сериозно пътя, а кръговото ще реши проблема, стана ясно по време на разговора.

            Близо 1660 км пътища – първокласни, второкласни и третокласни са на територията на Софийска област. От тях 155 км са магистрали.

            Превантивни ремонти на 13 пътища са започнати от 2020 г., сред които са София-Сливница, Своге-Бучин проход, в района на Годеч. Надяваме се през тази година да ги завършим, каза Румен Сачански.