Софийска област продължава да е в лилавата зона – Областният оперативен щаб определи противоепидемичните мерки от 7 до 18 февруари

 

 1.  

 

Софийска област към настоящия момент е в трети етап, съгласно приетия с Решение №9/13.01.2022 г. на Министерския съвет Национален оперативен план за справяне с пандемията COVID-19. Прогнозата за следващите 5 дни е да се задържи в същия етап. Това бе отчетено на заседание на Областен оперативен щаб – Софийска област, което се проведе в Областна администрация днес.

Към 01.02.2022 г. Софийска област продължава да попада в лилавата зона. Към 01.02.2022 г. заболеваемостта в Софийска област е над 2 000 на
100 000 души за 14-дневна база. Осезаемо нарастване на новозаразените с Ковид се наблюдава в общините от Средногорието. Висок е броят на новозаразените и в общините Ботевград, Самоков и Елин Пелин. Забелязва се дифузно разпределение на заболяемостта в Софийска област, посочи д-р Розалина Чобанова, директор на РЗИ-Софийска област.

По отношение на заетост на леглата в болничните заведения на територията на Софийска област, д-р Чобанова посочи, че 76% от интензивните легла са заети, а заетите легла за неусложнени случаи са 65 %. Продължава да бъде спрян плановия прием във всички болнични заведения в Софийска област.

Според резултатите от проведена анкета, 80 % от случаите на заразени лица с COVID – 19 са неваксинирани лица, по-малък е процента на ваксинираните.

Директорът на РЗИ-Софийска област посочи, че се забелязва застой по отношение на ваксинацията. Броят на ваксинираните лица в Софийска област на 01.02.2022 г. е 307.

 

На тази база – въвеждат се следните временни противоепидемични мерки на територията на Софийска област, считано от 07.02.2022 г. до 18.02.2022 г., реши Областният оперативен щаб:

 1. Въвежда се обучение от разстояние в електронна среда на ротационен принцип в образователните институции в Софийска област, както следва:
 • за периода от 07-11 февруари 2022 г. се въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V, VI, VIII, IX и XI клас от образователните институции в Софийска област;
 • за периода от 14-18 февруари 2022 г. се въвежда се обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от VII, X и XII клас от образователните институции в Софийска област;
 1. Преустановяват се груповите посещенията в центрове – езикови и образователни, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни такива, школи за танцово и музикално изкуство, клубове и други предоставящи организирани групови услуги за деца и ученици.
 2. Преустановява се провеждането на детски лагери и групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт и груповите посещения на туристически обекти.
 3. Преустановява се провеждането на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито, като музикални и други фестивали, събори, панаири, празници, фолклорни инициатива, фермерски пазари и базари и др., без прилагане на подхода „зелен сертификат“.
 4. Въвеждат се ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл.124 от Закона за туризма, въвеждане на работно време до 22:00 часа, при спазване на подхода „Зелен сертификат“.
 5. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, отчетно-изборни събрания и др., без прилагане на подхода „зелен сертификат“.
 6. Допуска се провеждане на културни, сценични и други мероприятия, циркови представления, прожекции на филми при използване на до 50% от капацитет/работна площ/брой лица, заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „Зелен сертификат“.
 7. Провеждане на спортни състезания с професионален характер на закрито и на открито се допуска при използване на до 50% от капацитета за публика (брой лица), заемане само на седящи места през едно, осигурена физическа дистанция от най-малко 1.5метра между посетителите, носене на защитна маска на лице и при спазване на подхода „Зелен сертификат“.
 8. Преустановят се посещенията в пенсионерски клубове на територията на Софийска област.
 9. Търговските центрове, магазини и общинските пазари да работят при условие, че е организирана и се спазва еднопосочност на движението на xopaта и е създадена организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не се допускат повече от 1 човек на 8 кв.м. и задължително носене на маска.