Областният управител Иван Иванов пред БНТ за новите мерки, които влизат в сила от 7 февруари

7 февруари 2022 г.

От днес влизат в сила нови мерки срещу разпространението на коронавируса в Софийска област. Над 2000 на 100 000 е заболеваемостта на 14-дневна база. А това налага по-сериозни ограничения, посочи в предаването „Денят започва“ на БНТ областният управител на Софийска област Иван Иванов.

За последните 25-30 дни в областта отчитат около 300% нарастване на Ковид-случаите. Най-силно засегнати са общините Челопеч, Антон, Пирдоп и Златица.

Тревожни тенденции обаче има и в Самоков, Ботевград и Етрополе. В Средногорието заболеваемостта надхвърля 2500 души на 100 000, допълни Иван Иванов.

Областният управител анонсира мерките и в предаването „Говори сега“ на Българската национална телевизия на 6 февруари, в неделя вечер.

Въвежда се ограничение в работното време на заведенията-до 22 ч и капацитет до 50%, заяви областният управител. Спират се посещенията в езикови, образователни и музикални школи, забраняват се детските лагери и фермерските събори.

В големите търговски центрове се въвежда еднопосочно движение и зелен сертификат.

В областните болници се спират плановите операции и плановият прием. Изключение ще се прави за животоспасяващите случаи. От 532 болнични легла в областта, 177 са свободни. Интензивните легла са 35, от тях 9 не са заети, допълни Иван Иванов.

Той увери, че няма опасност от катаклизъм по отношение на леглата. Ограниченията ще продължат поне 2 седмици.