В Пирдоп: Областният управител Иван Иванов се ангажира със съдействие за емблематичната за града Базилика и състоянието на къщата-музей „Никола Пушкаров“

Областният управител на Софийска област Иван Иванов посети днес най-голямата община в Средногорието и разговаря с кмета Ангел Геров по основните въпроси, свързани с развитието й. Кметът на Пирдоп представи, наред с инфраструктурните проекти и въпросите на благоустрояването, и богатото културно-историческо наследство.

Тук се намира най-старата църква в Средногорието – „Свето Успение Богородично“, на повече от 200 години, с уникален иконостас, един от трите такива у нас. Впечатляващото за този храм е, че той е бил построен само за 40 дни. Когато местните жители поискали от Султана разрешение да си вдигнат храм, той им поставил срок това да стане за 40 дни – иначе църква няма да имат. Те успели.

Родната къща на изтъкнатия почвоизследовател и родоначалник на почвознанието в България Никола Пушкаров е пред срутване и се нуждае от ремонт, стана ясно по време на разговора. Кметът Ангел Геров е водил разговори със собственика – Института за почвознание, но не е постигнал съгласие за това общината да поеме стопанисването на сградата. Областният управител Иван Иванов посети на място къщата и се ангажира със съдействие, така че родният дом на Никола Пушкаров да бъде ремонтиран и се превърне в музей, какъвто Пирдоп заслужава.

Кметът Ангел Геров постави пред областния управител и въпроса за съхранението на  емблематичната за града раннохристиянска Базилика. Символът на Базиликата е на герба на Община Пирдоп. Предстоят разговори с Министерството на културата.

По време на разговора кметът и областният управител обсъдиха и въпроса за предоставянето на общината от страна на Областната управа на държавен терен, намиращ се в землището на Пирдоп. Върху част от терена общината предвижда да изгради приют за кучета. Иван Иванов заяви готовността на Областна администрация теренът да бъде предоставен.