Иван Иванов: 3 март е онзи забележителен връх в историята ни, който препраща „от урва на урва и от век на век“ паметта за българската Свобода. Честит национален празник!

„Българската история има немалко дати, които са положили основата на нашето национално самочувствие. Но 3 март е онзи забележителен връх в историята ни, който препраща „от урва на урва и от век на век“ паметта за българската Свобода.

Защото 3 март е не само денят, в който се подписва Сан-Стефанският мирен договор и България отново заема мястото си на картата на Европа като държава.

3 март е свещената дата, белязала нашето Освобождение, възкресението на един народ, вдигнал се от пепелищата на 5-вековното робство.

Актът на Освобождението е бил и винаги ще бъде непреходен извор на национално самочувствие, защото дори и в робските окови, българинът несломимо вярва в изконното си право на свобода и се бори за нея”.

Това заяви областният управител на Софийска област Иван Иванов на честването на 144 години от Освобождението пред паметника на Победата на Арабаконак.

  

Ето още какво каза Иван Иванов:

„Пътят към свободата не е лек  – той преминава през хайдушките дружини,  четническото движение, комитетите на Апостола на свободата Васил Левски, великата, но силно изстрадана Априлска епопея.

Но българската свобода не идва даром.

Нито пък жертвите са напразни.

Жестокото потушаване на Априлското въстание отеква по света. Българският апел за свобода, българският глас е чут и един братски нам народ протяга ръка.

Избухва Руско-Турската война. В тежки битки за свободата на България се сражават руските, но и румънски, финландски, украински, белоруски, полски, литовски воини.

Нечуван героизъм проявява българското опълчение – не само при Шипка, но и в хода на цялата война. Включват се над 35 хиляди опълченци, множество български чети и хайдути. Както посочват наблюдателите тогава – това е цяла една армия, равна на Сюлеймановата.

3 март е денят на българската национална памет.

Днес сме на място, което дава важно отражение върху хода на цялата война –  битката за Арабаконашкия проход. Тук Западният отряд на ген. Гурко не позволява на Орханийската армия да премине прохода и подпомогне Западната армия на Осман паша, обсадена при Плевен и проправя пътя към София. Руските воини, до които самоотвержено е местното население, проявяват невиждана храброст и учудват света като преминават Стара планина при зимни условия – нещо, което се е считало за невъзможно според всички военни стратегии дотогава.

След кръвопролитни сражения край днешното село Саранци, на 18 и 19 декември 1877 г. турските войски  напускат арабаконашката си позиция. Така след месец военни действия Западният отряд на ген. Гурко овладява прохода и проправя пътя за София.

3 март е денят на българската признателност.

Днес сме тук – за да сведем глава на преклонение пред всички наши предци, извървели тежката Голгота на Освобождението и изнесли на плещите си кръста на националната ни независимост.

Тук сме, за да отдадем почит пред паметта на свидните синове на руския, румънския, финландския, украинския, белоруския, полския, литовски народи, положили костите си за нашата свобода и намерили последен покой на българска земя.

Поклон!

Честит национален празник!”