Областният управител Иван Иванов се срещна с вицепрезидента и изпълнителен директор на „Dundee precious metals“ за България Илия Гърков

Областният управител на Софийска област Иван Иванов разговаря днес с вицепрезидента и изпълнителен директор на „Dundee precious metals“, която управлява подземния рудник за медно-златни руди в Челопеч – Илия Гърков. Разговорът бе в рамките на срещите на областния управител с бизнеса, който оперира в областта.

Проф. Илия Гърков представи дейността на компанията у нас, като посочи, че рудникът е доказан лидер в дигиталните иновации със 100 % надеждно WI-FI покритие на 600 метра под земята и системи за трансфер на данни в реално време. Преди 3 години за първи път е изпробван и дрон с автономно управление, което по думите на Илия Гърков е наложило рудник „Челопеч“ като технологичен лидер в световната минна индустрия.

Изпълнителният директор на „Dundee precious metals“ подчерта пред областния управител на Софийска област, че компанията всяка година инвестира в модернизацията на рудника, спазвайки всички международни стандарти за безопасност на персонала, опазване на околната среда и устойчиво развитие.

„Вярвам, че партньорството ни ще продължи – от моя страна имате пълна подкрепа в съвместната ни работа за развитието на региона“, отговори областният управител Иван Иванов и връчи на компанията, управляваща рудника в Челопеч, заповед, с която й се разрешава допускане, изменение и допълване на разрешение за строеж „Повишаване на конструктивната сигурност на южната стена на хвостохранилището в Челопеч“.