Официална страница

proekt hramat na rodovata pamet

 

Софийска област

karta2

Туристически пътеводител

2016izbori

 

 

 

 

 

logo ee

 

1new

3new

2new

 

logoproekt15072015

 

 

GRAMOTA EDWARD

 

GRAMOTA 222 1

 

 

                               

Приключи цялостното саниране по НПЕЕМЖС на два блока в Етрополе и Горна Малина

NPEEM 11Областният управител на Софийска област и ръководствата на общините Етрополе и Горна Малина подписаха Констативни актове за установяване годността за приемане на строеж. С това документално бяха финализирани строителните работи по първите за двете общини, изцяло саниран по НПЕЕМЖС блокове.

Най-напред г-жа Росица Иванова и екипът експерти от Областната администрация посетиха община Етрополе, където бяха посрещнати от заместник-кмета г-н Стефан Борисов и екипа на общината. В заседателната зала на местната администрация двамата положиха подписите си под документите и поздравиха екипите си за добрата координация и съвместна работа, която води до успешното управление и реализиране на НПЕЕМЖС.

Прочети още: Приключи...

Работна среща във връзка с  разработването на Областна стратегия за личностно развитие на децата и учениците

EXP 11Започна работа експертна работна група, чиято задача е да изготви единна рамка за разписването на Областна стратегия за личностно развитие на децата и учениците.
Предстоящото разработване на Стратегията е във връзка с приемането на Закона за предучилищното и училищното образование, влязъл в сила на 1 август 2016 г. Подобен документ предстои да бъде изготвен за първи път. Той цели да въведе т.нар. приобщаващо образование. Стратегията ще включва мерки и дейности по две направления: осигуряване на обща подкрепа за развитието на всички деца и допълнителна подкрепа, насочена към децата със специални образователни потребности, децата с хронични заболявания, тези с изявени дарби и децата в риск.

Прочети още: Работна...

Комисия по образование, култура, вероизповедание, спорт, читалищна дейност и медии разгледа номинациите за Годишните награди на Областния управител

KUL 11Постоянно действащата Комисия по образование, култура, вероизповедания, спорт, читалищна дейност и медии разгледа на днешното си заседание постъпилите номинации на изтъкнати деятели от Софийска област, работещи в тези сфери, които да бъдат отличени от Областния управител за техния принос през 2016 година.
Членовете на комисията бяха приветствани от г-жа Росица Иванова, която ги поздрави с днешния светъл християнски празник – Никулден, пожелавайки им здраве, благоденствие и Св. Николай Чудотворец винаги да бди над тях, да ги закриля и напътства.

Прочети още: Комисия...

С Ден на спорта Сливница постави начало на празничния месец декември

SL SP 9Десетки малки и големи любители на спорта и професионалисти се включиха в Деня на спорта, чийто домакин бе община Сливница. След Драгоман и Годеч, събитието, целящо да популяризира възможностите за практикуване на различни видове спорт, както и да мотивира обществото за физическа активност, предложи на жителите на Сливница редица игри, спортни състезания и демонстрации от местните клубове и студенти на НСА „Васил Левски“. Мотото на спортния празник в Сливница бе „Спорт и приятелство“. Организатори са община Сливница, зала „Арена Сливница“ и НСА, в партньорство с Областната администрация на Софийска област, а събитието е част от дейностите в изпълнение на Меморандума за сътрудничество, подписан между Областната администрация и НСА в подкрепа на спорта в Софийска област.

Прочети още: С Ден...

Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики, опазващи нематериалното културно наследство

KONCERT 44Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО. Това стана по време на 11-тата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която в момента се провежда в столицата на Етиопия - Адис Абеба.
Година преди провеждането на XI Национален събор на българското народно творчество, в резултат на общите усилия на различни институции, се пристъпи към подготовката на документацията, свързана с предлагането на събора за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство.

Прочети още: Национални...

Зимна обстановка на територията на Софийска област на 2.12.2016 г.

Нормална остава зимната обстановка на територията на Софийска област.

По данни на АПИ пътищата от републиканската мрежа са проходими при зимни условия, почистени и обработени срещу обледяване.

Въведените през изминалите дни ограничения и временни организации на движението продължават да бъдат в сила. Няма възникнали ПТП по основните пътни артерии в областта.

Прочети още: Зимна...

Приключи санирането по НПЕЕМЖС и на втория блок в община Златица

NPZL 3Заместник областният управител на Софийска област и кметът на община Златица подписаха Констативен акт за установяване годността за приемане на строеж. С това документално бяха финализирани строителните работи по втория, изцяло саниран по НПЕЕМЖС блок в Златица. Той се намира в кв. 68, на ул. „Хаджи Димитър“ №5 – бл. 13, вх. А, Б и В.

В заседателната зала на Общинска администрация-Златица Заместник областният управител г-н Николай Николов и експертите от Областната администрация бяха приветствани от кмета инж. Магдалена Иванова и екипът на общината, работещ по НПЕЕМЖС.

 

Прочети още: Приключи...

Зимна обстановка на територията на Софийска област на 1.12.2016 г.

Нормална остава зимната обстановка на територията на Софийска област в първия ден на месец декември. По данни на АПИ, републиканските пътища са проходими при зимни условия.

Възстановено е движението на АМ „Хемус“, посока Варна, преди виадукт „Елешница“, което във вчерашната вечер се осъществяваше в една лента, поради възникнало ПТП. 

До 31.03.2017 г. е ограничено движението в дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, поради ремонт. Обходен маршрут за камионите над 10 т. в посока Варна-София е по първокласния път I-1 като отбиването на трафика е при 35-ти километър на автомагистрала „Хемус“. Включването в магистралата в посока София, пътувайки по път I-1 е при 29-ти километър. Движението на автомобили до 10 т се извършва двупосочно в лявата тръба в посока София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 от км 215+000 до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“. При км 8+410 и км 8+910 /п. в. Яна/ са отворени прозорци в мантинелата във връзка с въведена ВОД. Затворена за движение е част от изпреварващата лента на дясното платно /посока Варна/, като е сигнализирано с пътни знаци до 14.12.2016 г.; При км 25+600 /м. Боруна/ посока Варна, във връзка със свличане на земни маси от откосите на съществуващо свлачище движението се осъществява в активната и изпреварващата ленти до 23.12.2016 г; Ограничено е движение в платното и в тръбата на тунел „Ечемишка“  в посока Варна, поради ремонтни дейности. Движението се извършва двупосочно в платното в посока София до 10.01.2017 г.

Прочети още: Зимна...

Софийска област възстановява икономическите си показатели отпреди кризата от 2008 г., показва изследване

Софийска област е сред регионите в страната, които са успели да се възстановят от финансовата криза и да възвърнат икономическите си показатели от 2008 година, преди тя да засегне България. Това показва 5-годишен анализ на Института за пазарна икономика, според който Софийска област, заедно с областите София, Варна, Стара Загора, Габрово, Пловдив и Бургас, са водещите и най-добре развити в икономическо отношение региони у нас. Те вече са преодолели ефектите от кризата върху инвестициите и пазара на труда.

Изследването показва още, че спрямо БВП на човек, София вече е достигнала средноевропейските нива, което се дължи и на най-многото усвоени средства от Европейските фондове. Това според анализаторите означава, че София „вече е Европа“. По този показател Софийска област отново е с много добър резултат и се нарежда на четвърто място сред останалите области в страната с БВП на глава от населението 11 544 лв., като на първите три места са София, Стара Загора и Варна.

Прочети още: Софийска...

Зимна обстановка на територията на Софийска област на 30.11.2016 г.

Нормална остава зимната обстановка на територията на Софийска област след падналия първи за сезона обилен сняг.

По данни на Областно пътно управление-София настилките на пътищата от републиканската мрежа, минаващи през територията на Софийска област, са мокри, на места заледени и заскрежени. Всички пътища се обработват своевременно. Настилките по Автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“ са мокри и обработени.

Временна организация на движението има въведена при тунелите „Ечемишка“ и „Витиня“ – поради продължаващи ремонтни дейности. Затворен е проходът „Етрополе-Златица“. На места са въведени обходни маршрути за тежкотоварни автомобили с максимално допустима маса над 10 тона, както и с ремаркета и полуремаркета.

Прочети още: Зимна...

Зимна обстановка на територията на Софийска област на 29.11.2016 г.

Нормална е зимната обстановка на територията на Софийска област след продължаващия, първи за сезона снеговалеж.

По данни на Областно пътно управление-София и общините от областта, всички пътища от републиканската и общинските мрежи са проходими при зимни условия. 21 от общините в областта имат сключени договори с фирми за снегопочистване и снегоизвозване, които коректно изпълняват задълженията си.

Прочети още: Зимна...

Ден на спорта се проведе в Драгоман

SPORT 6

Драгоман бе втората община от Софийска област, която стана домакин на поредния успешен Ден на спорта. Събитието цели да популяризира възможностите за практикуване на различните видове спорт в общината, както и да мотивира обществото за спорт и физическа активност, които са ключов фактор за здравословен начин на живот.
Организатори на Деня на спорта, който се проведе на 26 ноември, бяха община Драгоман, НСА „Васил Левски“ и Областната администрация на Софийска област. Събитието е в изпълнение на Меморандума за сътрудничество, подписан между Областната администрация и Спортната академия, в подкрепа на спортната дейност в Софийска област.

Прочети още: Ден на...

Търсене

Избор на език

Областен управител

Предстоящи събития

06.12.2016 г. - вторник

13.00 ч. Заседателна зала на ОА-V етаж

Заседание на Постоянно действащата Комисия по образование, култура, вероизповедание, спорт, читалищна дейност и медии.

07.12.2016 г. - сряда

11.00 ч. ОА на Софийска област

Работна среща на експерти от Областната администрация и РУО-София регион във връзка с разработването на Областната стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците.

09.12.2016 г. - петък

17.00 ч. ОУ „Христо Смирненски“ - с. Вакарел

Ръководството на Областната администрация ще присъства на тържественото отбелязване на 160 години светско образование в с. Вакарел.

Времето

Анкета

Би ли Ви улеснило въвеждането на повече електронни услуги в общинските и областната администрации?