Официална страница

proekt hramat na rodovata pamet

 

Софийска област

karta2

Туристически пътеводител

Регионален съвет за развитие на Югозападен район

bg map

 

 

 

 

 

logo ee

 

1new

3new

2new

 

logoproekt15072015

 

 

GRAMOTA EDWARD

 

GRAMOTA 222 1

 

 

                               

Поздравителен адрес от Областния управител по повод 24 май-Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

 

GERB ADRESI

Р Е П У Б Л И К А   Б Ъ Л Г А Р И Я

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ

LENTA FLAG ADRESI

 

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

 

Уважаеми госпожи и господа, учители, директори и педагогически специалисти, дейци на образованието, просветата и културата, читалищни деятели от Софийска област,

Скъпи ученици,

 Приемете сърдечните ми поздравления по повод най-духовния, обединяващ и светъл български празник

 

24 май - Денят на българската просвета и култура

и на славянската писменост!

 

Днешният ден е символ на проглеждането на българите, на осъзнаването на будната общественост и дейната интелигенция на нашата Родина. Днес празнуваме най-голямото богатство на нашият народ. Празнуваме завет, спояващ душите, самосъзнанието и себеопределянето ни. Празнуваме най-българското историческо и национално наследство, заради което нашите сърца туптят еднакво гордо, че Светите братя Кирил и Методий ни направиха богати, като ни завещаха Глаголицата, че ни обединиха безусловно и завинаги.

24 май е онзи специален ден, в който стоим пред света най-горди, изправени и независими. Днес ние отваряме съзнанието си към светлите бъднини и се прекланяме пред Кирил и Методий, пред тяхната отдаденост на каузата за просвещението, която възнагради България и я съхрани през вековете.

Но днес ние почитаме и всички онези българи, които, също като Кирил и Методий, избраха образованието, просветата и културата за своя мисия. Днес благодарим на хората, които ни пробудиха за познанието, научиха ни да търсим, ценим и усвояваме духовното, които съхраняват и предават безмерните богатства на българския фолклор! Прекланяме се с признателност пред нашите учители, културни и читалищни дейци.

Уважаеми дейци на образованието,

Вярвам, че учителството не е професионален избор, а призвание, на което Вие достойно сте отдали живота си. Вярвам също, че любовта Ви към тази високохуманна дейност не е достатъчна, за да има България светли бъднини. Необходими са още любов към Родината, към словото и науката, и най-вече – към децата, които ще поемат бъдещето на Отечеството ни в своите ръце. Всички ние ежедневно виждаме тези качества у Вас. Но виждаме още отговорност, достойнство, упоритост и търпение, с които не спирате да изграждате човеци с будни умове и чувство на синовен дълг към България. Благодарим Ви, че именно заради Вас е още жив химнът на Светите братя „Върви, народе възродени!“ и сърцата ни винаги бият учестено, щом го чуем!

Уважаеми дейци на културата и читалищни деятели,

Приемете моите благодарности за това, че Вие сте хората, които носят колорита на нашата страна и го прославят пред света! Вие показвате безграничността на таланта, неспирно задоволявате духовните ни търсения и ни дарявате с красотата, с която да избягаме от грижите на ежедневието! Продължавайте да възвисявате българщината и да увеличавате културното богатство, с което да продължим да стоим горди и достойни пред света!

Скъпи ученици,

Носете винаги любовта към знанието и чувството, че буквите, сътворени от Кирил и Методий, са най-здравата основа, върху която да градите бъдещето си като успешни граждани на света! И за да бъдете силни и да постигате мечтите си, не спирайте да поемате с жадни очи написаното в книгите и да го усещате дълбоко в сърцата си! Помнете, че езикът е портрет на нашите качества, а знанието и четенето са онази инвестиция, която Вие ще възвърнете многократно през живота си, и с която ще продължите да водите България напред!

 

Честит празник!

 

 

ИНЖ. СОФИЯ ТОРОЛОВА
Областен управител
на Софийска област

гр. София, 24 май 2017 г.

Областната комисия по БДП набеляза мерки за безопасност по време на абитуриентските балове в региона

BDP 11 1Извършените дейности през първото тримесечие на годината, съгласно приетия Календарен план за безопасност на движение по пътищата в Софийска област, бяха отчетени на днешното заседание на Областната комисия по БДП.

Докладите си за свършеното за периода от месец януари до месец март 2017 г. представиха от РУО-София регион, ОД на МВР-София, РЗИ-Софийска област и представители на общините от региона.

 

Прочети още: Областната...

Областният управител поиска от Министъра на регионалното развитие и благоустройството спешно осигуряване на средства за ремонт на Златишкия проход

Областният управител на Софийска област инж. София Торолова изпрати искане до Министъра на регионалното развитие и благоустройството г-н Николай Нанков за спешно осигуряване на средства за рехабилитация и реконструкция на път II-37 Джурово-Етрополе-Златица /Златишки проход/. Областният управител вече получи подкрепата на няколко свои колеги от страната, кметове на общини от региона, Ловчанския митрополит Гавриил и компании от частния сектор за проекта. Вижте пълния текст на писмото, изпратено до министър Нанков:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НАНКОВ,

В качеството ми на Областен управител на Софийска област - орган на изпълнителната власт, чиято основна функция е отстояването на регионалните интереси при определянето на националните политики и приоритети, считам за мой изключителен ангажимент да представя пред Вас инфраструктурен проект, който е от особена важност не само за Софийска област, но и за бъдещото икономическо развитие на България.

Път II-37 Джурово-Етрополе-Златица-Пирдоп е най-пряката пътна връзка между Северна и Южна България и единствената такава, пресичаща Западна Стара планина. Пътят и по-конкретно проходът Етрополе-Златица се определя като важна пътна артерия на картата на Република България, поради следните причини:

Прочети още: Областният...

Приветствие на Областния управител по повод Деня на храбростта и Празник на Българската армия

GERB ADRESI

Р Е П У Б Л И К А   Б Ъ Л Г А Р И Я

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ

LENTA FLAG ADRESI

 

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

 

 

Уважаеми госпожи и господа –жители и гости на Софийска област,
Уважаеми госпожи и господа военнослужещи и ветерани от войните,

 Приемете искрените ми поздравления по повод

6 май - Денят на храбростта и Празник на Българската армия!

На този ден, когато Българската православна църква почита Свети Георги Победоносец, всички ние се прекланяме пред онези българи, дали живота си за свободна и независима България, пред тяхната храброст, героизъм и патриотизъм.

Прочети още: Приветстви...

Постоянната комисия по заетост към ОСР оцени и класира заявки от работодатели, кандидатстващи по схема „Обучение и заетост на младите хора“ по ОП РЧР

z3333Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на Софийска област проведе заседание във връзка с извършване на оценка и класиране на заявки от работодатели, кандидатстващи по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Обучение и заетост на младите хора“, етап 2, фаза 2, по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г.

Заседанието беше водено от Заместник областния управител г-жа Йорданка Костова, която е и Заместник-председател на комисията. Г-жа Костова поздрави присъстващите от името на Областния управител инж. София Торолова и пожела ползотворна работа на комисията.

Прочети още: Постояннат...

Светли Великденски празници!

   Уважаеми госпожи и господа,
   Жители и гости на Софийска област,

За мен е чест да отправя благопожеланията си към всички Вас в навечерието на най-светлия християнски празник

Възкресение Христово

Желая здраве, благодат и доброта!

Нека свещите, които всеки от нас ще запали във Великденската нощ, озарят домовете ни и изпълнят със светлина душите и сърцата ни!

Прочети още: Светли...

Одобрена е Регионалната програма за заетост и обучение на Софийска област за 2017 г.

IMG 7123Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на Софийска област одобри единодушно на днешното си заседание Регионална програма за заетост и обучение на Софийска област за 2017 г.

Заседанието беше водено от Областния управител на Софийска област инж. София Торолова, която приветства участниците и им пожела успешна работа.


Прочети още: Одобрена...

Заповед на Областния управител

logo001

 

 

З А П О В Е Д

№ ВР- 9

София 31.03.2017 г.

На основание чл. 32, ал. 2 от Закон за администрацията /ЗА/ и чл. 45, ал. 4, изречение второ, предложение първо от Закон за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/,

ВРЪЩАМ ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ В ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КОПРИВЩИЦА

Решение № 166 от Протокол № 20 от 17.03.2017 година на Общински съвет – Копривщица като незаконосъобразно.

С оглед обективната преценка на писмените доказателства, приложени към Протокол № 20 от 17.03.2017 годинана Общински съвет – Копривщица, се прие за установено следното:

С Решение № 166 Общински съвет – Копривщица на основание явно гласуване във връзка с чл.21, ал.1, т.11 от Закона за местно самоуправление и местна администрация и чл.127, ал.5 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и чл.13, ал.3 от ЗУТ, с 7 гласа ”за”, 2 гласа „против”, 1 глас „въздържал се”, приема:

Прочети още: Заповед...

Национална литературна награда „Елин Пелин“ ще бъде присъдена по повод 140 години от рождението на писателя

През месец юли 2017 г. се навършват 140 години от рождението на великия български писател Елин Пелин, чиято годишнина ще бъде отбелязана тържествено в община Елин Пелин.

Богатото литературно наследство на великия български писател ще бъде почетено с връчването на Националната литературна награда „Елин Пелин“. За неин носител ще бъде определен български автор, който популяризира творческото наследство на Елин Пелин и развива неговата традиция в областта на белетристиката. Основна цел е да бъде стимулирано създаването на високохудожествени белетристични произведения, утвърждаващи хуманизма, нравствените и естетически ценности, характерни за Елинпелиновото творчество.

Прочети още: Национална...

ГРАФИК ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА БЮЛЕТИНИ, ИЗБОРНИ КНИЖА И МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 26.03.2017 г.

22.03.2017 г. - Полиграфическо предприятие „Демакс“ АД, гр. София, район „Кремиковци“, кв. „Ботунец“ (база „Металснаб“, зад митница „Кремиковци“).

 

09.30 ч.

1. Община Ботевград

2. Община Елин Пелин

3. Община Горна Малина

4. Община Долна баня

5. Община Костенец

Прочети още: ГРАФИК...

Предстои разработването на Регионална програма за заетост и обучение на Софийска област за 2017 г.

programa zaetost 33Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие утвърди на днешното си заседание състава на Комисията за разработване на Регионална програма за заетост и обучение на Софийска област за 2017 г.

Заседанието беше водено от Областния управител на Софийска област инж. София Торолова, която приветства участниците и им пожела ползотворна работа. Г-жа Торолова изтъкна значението на Регионалната програма за заетост и обучение за развитието на общините изрази увереност, че документът, който предстои да бъде разработен, ще отговори на техните нужди.

Прочети още: Предстои...

ЦИК проведе дистанционно обучение на участниците в организирането и провеждането на изборния процес

OBUCHENIE 66Областната администрация на Софийска област бе домакин на дистанционно обучение на членовете на РИК, представители на Областната и общинските администрации, както и други институции и участници в изборния процес. Обучението бе водено от представители на Централната избирателна комисия чрез видеовръзка.
Преди началото на обучението, секретарите и представителите на общините от Софийска област бяха приветствани от Областния управител инж. София Торолова.

Прочети още: ЦИК...

Търсене

Избор на език

Областен управител

инж. София Торолова

SOFIYA TOROLOVA 760

________________________

 

Предстоящи събития

 

 

Времето

Анкета

Би ли Ви улеснило въвеждането на повече електронни услуги в общинските и областната администрации?