Официална страница

proekt hramat na rodovata pamet

 

Софийска област

karta2

Туристически пътеводител

2016izbori

 

 

 

 

 

logo ee

 

1new

3new

2new

 

logoproekt15072015

 

 

GRAMOTA 222 1

 

 

                               

Пет реновирани общински обекта откриха Областният управител и кметът на Божурище

PLOSHTADKA 2Пет обекта, реновирани изцяло с общински средства, откриха днес Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и кметът на община Божурище – г-н Георги Димов. Това е част от амбициозната програма на местната власт да разходва бюджета си възможно най-разумно, за да направи колкото се може повече подобрения, улесняващи живота на местното население и подобряващи градската среда.

Прочети още: Пет...

Бившето военно поделение край село Безден става собственост на община Костинброд

DOG KOST 11Договор за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху недвижим имот частна държавна собственост подписаха Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов.

Бившето военно поделение до село Безден е поредната недвижима собственост, която преминава във владение на общината, във връзка с Решение на Министерския съвет № 820 от 29 септември 2016 г.

Прочети още: Бившето...

Областният управител бе домакин на работна среща на общините - членове на Еврорегион Нишава

NISHAVA 99Работна среща на тема „Настоящето и бъдещето на Еврорегион Нишава“ проведоха кметовете на общините от Еврорегиона, неговите съпредседатели г-жа Любов Добрева и г-н Владица Тошич, и Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова, която бе домакин на форума.

Областният управител приветства участниците в срещата, сред които бяха още нейният заместник г-н Николай Николов и екипът експерти от отдел „Регионално развитие и европейски проекти“ към Областната администрация, като на следващо място представи на сръбските партньори новите кметове на общини, заели постовете в местната власт след провелите се у нас избори през 2015 година. В изказването си, Областният управител подчерта, че кметовете от шестте български общини, членове на Еврорегиона, са изключително дейни по места и реализират успешно редица европейски проекти, но отбеляза, че към момента активността на Еврорегион Нишава не е на желаното от всички ниво, а също така и реализираните партньорства между общините в Еврорегиона, което е и един от поводите за днешната среща.

Прочети още: Областният...

Областният управител бе официален гост на Празника на град Перник

PERNIK 33

Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова бе сред официалните гости на Денят на град Перник, който се отбелязва на 19 октомври, когато Българската православна църква отдава почит на Свети Иван Рилски Чудотворец, смятан за покровител на миньорите и на град Перник. Тазгодишните чествания преминават под знака на 10-вековния юбилей от втората обсада на крепостта Кракра, която издържа на атаките на византийците.

Прочети още: Областният...

Седем дни община Сливница ще бъде международна театрална сцена

THEATRE 33Започна второто издание на Европейския фестивал на пътуващия театър, чийто домакин е община Сливница. Церемонията по официалното откриване се състоя на 17 октомври, а нейни официални гости бяха кметът на общината и патрон на фестивала г-н Васко Стоилков, Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова, народните представители г-жа Галя Георгиева, д-р Иван Стойнов и д-р Петър Беков, председателят на ОбС-Сливница г-н Марин Павлов, заместник-кметът на община Сливница г-н Радостин Ялъмов, началникът на РУО-София регион г-н Христо Андреев, посланици и представители на редица държавни институции.

Прочети още: Седем...

Областният управител проведе работна среща с представители на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в туризма

MEETING 22Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова, заедно с експерти от Областната администрация, приеха на работна среща акад. Сашо Драганов и г-н Веселин Банковски – представители на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в туризма. Посещението им бе във връзка с изпълнявания от тях проект „Вдъхновени от България“ и желанието им за сътрудничество и подписване на Меморандум за партньорство с Областна администрация на Софийска област в рамките на неговото реализиране.

Прочети още: Областният...

Две нови придобивки зарадваха жителите на Костинброд

PAZAR 111Две нови придобивки зарадваха жителите на град Костинброд в съботния ден.

Рано сутринта се състоя официалното откриване на реновирания животнски пазар в града, който е разположен на ул. "Д-р Петър Берон" 18. Всяка събота, между 08:30 и 13:00 часа, за периода 15 октомври - 15 ноември, всеки животновъд ще има възможност да излага, продава и подарява животните, които отглежда, без да заплаща такса за това.

Гости на церемонията по откриването бяха кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов и неговият заместник г-жа Габриела Георгиева, д-р Атанас Тенев-председател на Общински съвет-Костинброд, доц.д-р Мая Игнатова - директор на Институт по животновъдни науки-гр.Костинброд, г-н Борислав Борисов - кмет на село Петърч, животновъди, жители и гости на общината.

Прочети още: Две...

Областният управител и заместник-кметът на Своге поставиха официално началото на строително-монтажните дейности по НПЕЕМЖС на два блока в общината

SVOGE 11Областният управител на Софийска област г-жа Росица Иванова и заместник-кметът на община Своге инж. Валентин Михайлов подписаха официално Приложение 2 от Протоколите за откриване на строителни площадки на поредните жилищни блокове, кандидатстващи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). С това беше поставено началото на строително-монтажните работи на сградите, за които предстои цялостно саниране, финансирано от Програмата. Това са блокове с номера 12, 14 и 14А на бул. „Дунав“ в кв. Дренов в Своге, както и блок 12,13 и 14 в квартал 21 в града.

Прочети още: Областният...

Фестивалът „Традиции и родова памет“ срещна културите на село Миланово и Кралство Норвегия в рамките на проекта „Храмът на родовата памет“

MILANO 11

Фестивалът „Традиции и родова памет“ превърна в истински празник петъчния ден за жителите и гостите на свогенското село Миланово.

Събитието се организира като част от дейностите по проект „Храмът на родовата памет“ Консервация, реставрация и експониране на църквата „Св. Рождество Богородично“, с. Миланово, община Своге. Проектът се изпълнява от Областната администрация на Софийска област, в партньорство с Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ към Изпълнителна агенция по горите и Полар Пермакълчър Солюшънс – Кралство Новрегия, и се финансира по програма БГ 08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ по ФМ на ЕИП 2009-2014.

Прочети още: Фестивалът...

Започват строително-монтажните дейности на поредните блокове в Правец и Етрополе, които ще бъдат санирани по НПЕЕМЖС

NPEE 111Областният управител на Софийска област и кметовете на общините Правец и Етрополе подписаха официално Приложение 2 от Протоколите за откриване на строителни площадки на поредните жилищни блокове, кандидатстващи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). С това беше поставено началото на строително-монтажните работи на сградите, за които предстои цялостно саниране, финансирано от Програмата.

Екипът експерти от Областната администрация, работещ по НПЕЕМЖС, посети община Правец, където се запозна с документацията на блок 109 в ж.к. „Север“.

Прочети още: Започват...

На празника на българските общини Чавдар получи безвъзмездно правото на собственост върху бивша ветеринарна лечебница

CH 222Договор за безвъзмездно прехвърляне правото на собственост върху имот частна държавна собственост подписаха Областният управител г-жа Росица Иванова и кметът на община Чавдар г-н Пено Геров.

„С подписването на този договор, в изпълнение на решение на Министерски съвет, по искане на община Чавдар, бившата ветеринарна лечебница вече ще може да се стопанисва от местното ръководство“, заяви Областният управител и изрази увереност, че това ще помогне на общината да продължи да се развива и благоустроява, както досега.

Прочети още: На...

Поздравителен адрес

gdfg

Р Е П У Б Л И К А    Б Ъ Л Г А Р И Я

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА СОФИЙСКА ОБЛАСТ

asd

 

Уважаеми госпожи и господа, кметове, председатели на Общински съвети, общински съветници и служители в общинските администрации на 22-те общини от Софийска област,

Чест и привилегия за мен е да Ви поздравя по повод отбелязването на

Деня на българската община – 12 октомври!

Важната роля на общините за развитието на България е заложена още в Търновската конституция, където се казва, че територията на страната ни административно се разделя на окръжия, околии и общини. По-късно, на 12 октомври 1882 година, в брой 117 на Държавен вестник е публикуван и първият Закон за общините и градското управление в България. Години след това, през 1991-ва, в новата Конституция на Република България е записано, че страната ни е „единна държава с местно самоуправление“, а общините са определени като „основна административно-териториална единица“, в която то се осъществява.

Именно тези държавнически актове, предприемани в хода на нашата история, са доказателство за далновидността на българските управленци и нуждата от приемственост в името на просперитета. Днес те ни показват силната връзка между миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление като основополагащ фактор, водещ България към напредък. 

Съвремието ни изправя пред предизвикателството и наше задължение, да развиваме и облагородяваме своите общини, да привличаме инвестиции, да пазим природните, културни и исторически богатства, без да губим връзката с предците си и като се водим от техните завети. Ключовият елемент, чрез който ще носим и занапред успешно тази отговорност, е единството, заложено ни в Конституцията.  

Уважаеми госпожи и господа кметове,

Нека и в бъдеще продължим да развиваме Софийска област, утвърждавайки я като неповторим български регион, включващ 22 уникални общини! Като споделяме добрите си практики и обменяме ценния си опит в различни сфери, ние правим уверени стъпки в изпълнението на общата ни  мисия за напредъка на Софийска област. Искрено вярвам, че добрите отношения и ползотворната комуникация между местните ръководства и държавата, ще се материализират и в бъдеще под формата на успешни проекти, инициативи и начинания, които ще осигурят на жителите на Софийска област възможности за пълноценна лична и професионална реализация, спокоен, достоен и здравословен живот, сигурност и благоприятна среда за бъдещите поколения!

Уважаеми госпожи и господа, общински съветници и служители в общиниските администрации от Софийска област,

Продължавайте и занапред да бъдете олицетворение на местната власт в очите на Вашите съграждани. Бъдете активни, принципни, диалогични и градивни, защото консенсусът и разбирателството с гражданите и институциите, и върховенството на закона, водят до намирането на точните параметри на успеха. Ценете и подкрепяйте старанието на кметовете си, работете в екип и бъдете търпеливи в трудни моменти, и знайте, че превръщането на всяко населено място в предпочитано кътче за живот и реализация, е дълг на всички нас и процес, изискващ общи усилия и постоянство.   

Отправям към всички Вас сърдечни пожелания за здраве и много покорени лични и професионални върхове, нестихващо вдъхновение, упоритост и оптимизъм, които да Ви водят към победите, посветени на добрите каузи!

Честит празник!

РОСИЦА ИВАНОВА

Областен управител на Софийска област

гр. София, 12 октомври  2016 г.

Търсене

Избор на език

Областен управител

Предстоящи събития

24.10.2016 г. -понеделник

10.00 ч. град Божурище

Участие на Областният управител в официалното откриване на обновена след основен ремонт улица в центъра на града

13.30 ч. град Пирдоп

Участие на Областният управител в официалното откриване на новоизградена многофункционална спортна площадка в СУ „Саво Савов“.

25.10.2016 г. -вторник

10.00 ч. град Годеч

Областният управител ще подпише протокол за откриване на строителна площадка по НПЕЕМЖС.

26.10.2016 г. -четвъртък

13.00 ч. град Плевен

Участие на Областния управител в заседание на КН на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

30.10.2016 г. - неделя

11.00 ч. НЧ „Нов живот-1919“-с. Петърч

Участие на Областния управител в официалното откриване на Девети Празник на зелето.

Времето

Анкета

Би ли Ви улеснило въвеждането на повече електронни услуги в общинските и областната администрации?