В Годеч започва санирането на първия блок по НПЕЕМЖС

NPEE 2Започват строително-монтажните работи на първия от блоковете в Годеч, кандидатстващи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС). Това е блок № 9 АБ, който се намира на ул. „Г.С. Раковски“ в града.

Областният управител г-жа Росица Иванова и кметът на община Годеч г-н Радослав Асенов подписаха Приложение 2 от протоколите за откриване на строителната площадка, с което официално бе поставено началото на същинските дейности, предвидени при санирането на блока. На събитието присъстваха експерти от Областната администрация на Софийска област и от Общинска администрация-Годеч, представители на фирмата-изпълнител на строителните работи, на строителния надзор и на сдружението на етажната собственост.

Като домакин, г-н Радослав Асенов приветства присъстващите и благодари за добрата съвместна работа, отбелязвайки, че жителите на община Годеч проявяват изключителен ентусиазъм и активност по отношение на НПЕЕМЖС.

NPEE 3

Обръщайки се към присъстващите в залата, на свой ред Областният управител припомни правомощията и отговорностите, които има да следи и контролира изпълнението на НПЕЕМЖС във всичките й етапи. Г-жа Росица Иванова изтъкна ползите за живущите в многофамилната сграда и подчерта, че за последните години Националната програма е един от най-големите държавни инструменти, които се прилагат за подобряване на средата на живот на гражданите.

NPEE 1

След като подписите на кмета и Областния управител бяха положени под документите, официалните лица и екипите на Областната и Общинската администрации посетиха на място блока, чието саниране предстои.

NPEE 4

Там те бяха посрещнати топло от живущите, които не скриха вълнението си от започващото саниране и най-вече – от ползите, които то ще им донесе.

Обръщайки се към хората от блок №9, Областният управител и кметът информираха какви конкретни дейности ще бъдат извършени и отговориха на техни въпроси относно НПЕЕМЖС. Г-жа Росица Иванова сподели наблюденията си от реализирането на програмата в останалите общини от Софийска област, като изтъкна, че освен европейски облик на сградите, повишаването на енергийната ефективност и подобряването на техническото състояние на блоковете, санирането ще подобри и качеството на живот на хората.