Предприемат се противоепидемични мерки в 7-ми квартал в гр. Самоков

Предприемат се противоепидемични мерки в 7-ми квартал в гр. Самоков с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 на територията на община Самоков. Ограничава се безцелното движение вътре и извън квартала. МВР ще осъществява 24 часов контрол за спазване на мерките. Жителите на квартала, които не са под карантина или заболели от COVID-19 ще могат да ходят на работа, ще може да се излиза за пазаруване на храни и лекарства, както и с друга основателна причина. Няма да се изграждат КПП-та, ще се следи само за спазване на противоепидемичните мерки.
Заповедта е на директора на РЗИ – Софийска област. Противоепидемичните мерки влизат в сила от 0.00 часа на 18 юни и ще са в сила до 24 юни. За жителите на квартала става задължително носенето на маски на открити и закрити обществени места. Това стана ясно на съвместното заседание на Кризисния щаб към община Самоков и Кризисния щаб към Областна администрация на Софийска област, с участието на директора на РЗИ –Софийска област д-р Александър Златанов по повод на повишаване заболеваемостта от COVID-19 в общината.
Забранява се провеждане на мероприятия, предприема се дезинфекция на местата, където минават много хора.
По време на 7 –те дни с противоепидемични мерки ще се следи развитието на заболяването и ефекта и ако се наложи ще бъде удължена с още 7 дни. Заболели от коронавирус ще бъдат незабавно поети за лечение в лечебни заведения в София, в които има обособени COVID-19 отделения, а при евентуалното запълване на капацитета им, случаите ще се поемат от МБАЛ-Самоков.