В Софийска област броят заболели от COVID-19 е нисък, болниците не са под натиск

Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев проведе среща  с представители на регионалните институции – РЗИ,  РУО, ОД на МВР, а така също с хотелиери и общински ръководства във връзка със заболеваемостта от COVID-19,  спазването на противоепидемичните мерки и контрол.

“Важното е да се набележат мерки за превенция и подобряване на обстановката в областта”, отбеляза в началото Стойчев.

Софийска област е на пето място по брой ваксинирани, като 19  % са със завършена ваксинация.

По данни на регионалното РЗИ областта е с по-добри показатели от тези в страната. Броят заболели е около 150 на 100000 души за 14 дневен период. В следващите дни се очаква нарастване на случаите, но това е нормалният ход на епидемията. Няма натиск върху болниците. Под средните показатели за областта са община Мирково, която е с нула заболеваемост. Под средните показатели са и общините Самоков, Чавдар, Антон, Долна баня и Годеч. Взимат се мерки за проверки на спазването на противоепидемичните мерки на масовите мероприятия. Препоръката на РЗИ към хотелиерите е и при най-малки симптоми на болестта, проявени от служител на хотела, веднага да бъде изолиран. Препоръчва се и среща с учители от детски градини и училища,  за да бъдат стимулирани да се ваксинират.

РЗИ препоръча да се вземат мерки за носене на маски от всички във влаковете ,  особено по линията Своге-София. Стойчев увери, че ще  проведе среща с БДЖ конкретно за визираната линия.

Областният управител се обърна и към представителите на хотелиерите с призив да се създаде такава организация по места, за да не се влиза в оранжева или червена зона. Той призова и кметовете да вземат мерки за подобряване на контрола за спазване на противоепидемичните мерки в междуградския транспорт и на масовите мероприятията. Областният управител отправи апел към кметовете по места да създадат необходимата организация и контрол за спазване на противоепидемичните мерки.