На среща с областния управител Иван Иванов: Експерт би тревога за състоянието на яз. „Бели Искър“

„Спешно трябва да се пристъпи към втория етап от рехабилитацията на яз. „Бели Искър“ – състоянието на стената е критично и застрашава живота и собствеността на хората“. Това заяви на среща с областния управител на Софийска област Иван Иванов днес инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България и на Инициативния комитет за неотложен ремонт на яз. „Бели Искър“.

По думите му при евентуално разрушаване на стената на язовира вълната може да достигне 12 метра и скорост 11 метра в секунда. Според експертната оценка – щетите ще възлизат на близо един милиард лева.

Инж. Хитров приветства областния управител на Софийска област Иван Иванов за приоритетната работа още с назначаването му на поста по проблема с „Бели Искър“.

Припомняме, че на 25 януари 2022 г. Иван Иванов инициира работна среща с представителите на Столична община, „Софийска вода“, ВиК-холдинга, Държавната консолидационна компания и народните представители от София-област, на която постави въпроса за нуждата от спешен ремонт на язовира.

Последва поредица от срещи с експерти, които потвърдиха становището за необходимостта от незабавна рехабилитация.

Преди седмица областният управител на Софийска област изпрати и писма до министър-председателя, до вицепремиера и министър на икономиката, до регионалния министър, до министъра на околната среда и водите, с които обоснова нуждата от финансиране на спешен ремонт на язовирната стена на „Бели Искър“.