Областният управител Иван Иванов с първа пресконференция пред медиите: Състоянието на яз. „Бели Искър“, проблеми с пътната и ВиК-инфраструктура и заболяемостта от Ковид 19 в региона

Един от сериозните проблеми на Софийска област – тревожното състояние яз „Бели Искър“ постави на първата си пресконференция пред медиите областният управител Иван Иванов. Той подчерта, че цени високо работата на регионалните и национални медии, която е важна, за да бъдат жителите на Софийска област максимално информирани и че ще превърне в традиция срещите с медиите. „Неудобни въпроси няма – вратите на Областна администрация са отворени за вас“, подчерта Иван Иванов.

Критичното състояние на язовирната стена на „Бели Искър“ и необходимостта от спешен ремонт постави като първа тема областният управител. В същото време ремонтът не може да бъде извършен, тъй като няма яснота кой от многото институции е субектът, който може и трябва да го направи. Припомняме, че по тази причина на 25 януари областният управител организира среща между представителите на всички институции, имащи отношение към проблема.

Последва серия от срещи с експерти, които потвърдиха тревожното състояние на язовирната стена.

Иван Иванов изпрати и писма до министър-председателя, вицепремиера и министър на икономиката, министрите на регионалното развитие и околната среда и водите, с която обосновава спешната нужда от ремонт на съоръжението.

Проблемите с пътната и ВиК инфраструктурата са сред основните проблеми на общините в Софийска област, посочи Иван Иванов. Припомняме, че той предприе поредица от обиколки в населените места на Софийска област и срещи на място с кметовете и жителите.

Спад на заболяемостта от Ковид 19 в региона отчете областният управител, предоставяйки последните актуални данни на Областния оперативен щаб.

Иван Иванов съобщи, че Областната администрация е започнала нов 3-годишен период на сертифициране по отношение на борбата с подкупването. Администрацията на Софийска област е първата и единствена в Европа със сертификат „Антикорупция“.