Областният управител Иван Иванов постави проблеми с водоснабдяването в Софийска област пред новия управител на ВиК за региона

Областният управител на Софийска област Иван Иванов проведе днес първа работна среща с новия управител на ВиК за областта и негов съименник Иван Иванов.

Проблемите с водоснабдяването са сред основните, които кметовете на общини поставят пред мен, заяви областният управител.

Разговарял съм с хората в село Лесново, Община Елин Пелин – половината от селото има сериозни проблеми с водоснабдяването през по-голямата част от годината. В село Карлиево, Община Златица местните жители също се оплакват, че част от селото в определени периоди е без вода“, посочи областният управител Иван Иванов.

Той представи пред новия управител на ВиК за региона проблема с Пречиствателната станция в Етрополе. Кметът Димитър Димитров заяви преди седмица, че Пречиствателната станция е много стара и на практика не функционира. След разговора в общината тогава областният управител сезира за проблема министъра на регионалното развитие и благоустройството, но постави проблема и днес.

Областният управител Иван Иванов засегна и въпроса с водоснабдяването на Самоков. На първо място той очерта критичното състояние на язовирната стена на „Бели Искър“. На последния Експертен съвет Иван Иванов изрично обоснова необходимостта от спешен ремонт на съоръжението. „В същото време Самоков имат възможност за алтернативно водоснабдяване от Пукната скала, добави областният управител.

Управителят на ВиК за София област отговори, че при подмяна на един участък от около 4 км на стария водопровод от Пукната скала – алтернативно водоснабдяване на Самоков би било възможно. „Ще говоря с ръководството на ВиК холдинга да направим този ремонт сега. Ще предприемем и обследване за енергийна ефективност на Пречиствателната станция и предприемане на мерки, тъй като Пречиствателната станция в Самоков е една от тези, които черпят най-много електроенергия“, заяви управителят на областното дружество на ВиК. 

Той се ангажира да провери и сигнала, получен в Областната администрация за замърсена вода във вилната зона на Самоков – Мечката и да предприеме мерки.

„В мое лице имате пълна подкрепа. Тук сме, за да работим така, че хората в общините на Софийска област да живеят по-добре. Това означава, че трябва да работим в една посока“, заяви в края на разговора си с новия управител на ВиК дружеството за региона областният управител Иван Иванов